25.04.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Две секции в община Симитли са определени за гласуване за трудноподвижни избиратели и избиратели с увредено зрение

Две секционни избирателни комисии (СИК) в община Симитли са определени за гласуване за трудноподвижни избиратели и избиратели с увредено зрение за гласуване на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, насрочени за 14 ноември. 

Това са:

– СИК № 014400003 – ул. „Христо Ботев“ № 38, училище „Св.Св. Кирил и Методий“;

– СИК № 014400007 – ул. „Даме Груев“ № 2, стадион „Септември“.

От Районна избирателна комисия – Благоевград припомнят мерките, позволяващи на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването да гласуват в изборния ден:

Пред секциите за гласуване по чл. 10 ИК се поставят табели и други обозначителни знаци (Приложение № 1 към Решение № 764-ПВР/НС/20.10.2021 г. на ЦИК) с минимални размери 20/30 см., на които се отбелязва допълнителното предназначение на секцията. Табела и обозначителни знаци с размери 50/30 см се поставят и на входа на сградата, така че да насочват избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването към специализираната избирателна секция.

Пред сградите със специализирани секции задължително се осигуряват и запазват достъпни места за паркиране на автомобилите на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Входната част на сградите, в които се помещават специализирани секции, се оборудват чрез изграждане на временни рампи от твърд материал, тротоарни и стълбищни рампи с наклон не повече от 5 % (1:20), с двустранни бариери, предпазващи от изпадане, съгласно Приложение № 2 към Решение № 764-ПВР/НС/20.10.2021 г. на ЦИК, осигуряващи придвижване на избиратели със силно затруднено придвижване или ползващи лично техническо помощно средство. За целта може да се предвиди и човешки ресурс за подпомагане на нуждаещите се граждани.

В секциите за гласуване по чл. 10 от ИК се поставят подходящи кабини за гласуване и прегради за гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване с размери не по-малко от 210/170 см, с вход не по-тесен от 90 см и плот не по-висок от 85 см.

Related posts

Над 119 000 души са ваксинираните в Благоевградска област

Дани Тренчева

С приходи от частна инвестиция Община Разлог изгражда нов атрактивен парк на 40

admin

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов проведе работна среща с кметовете на населените места във връзка с щетите, нанесени от поройните дъждове

Дани Тренчева

Вандали прерязаха кабели, захранващи част от уличното осветление в Благоевград

admin

Екип от доброволци показва в центъра на Симитли как се гласува на машини

Дани Тренчева

125 бебета са проплакали в община Симитли през 2021 година

Дани Тренчева

Leave a Comment