13.07.2024
България Политика

Драгомир Заков: Българските Военновъздушни сили трябва да запазят способности

„Българските Военновъздушни сили трябва да запазят способности, ние не можем да си позволим да загубим способности. Как това ще бъде постигнато е въпрос на решение. Това е изключително отговорно решение, което трябва да се вземе много бързо. Ние сме вече в период, в който това решение започва да се оформя и трябва да бъде взето в следващите седмици, най-вероятно, или не повече от два месеца“, каза министърът на отбраната Драгомир Заков във връзка със забавянето на доставката на изтребителите F-16, които България закупи от САЩ и състоянието на българската авиация при изслушване в парламентарната комисия по отбрана.

Заков обясни, че поръчаните изтребители се очакват през първото тримесечие на 2025 г. „Основната задача в момента е да осигурим летателни способности на ВВС в потенциален период, в който МиГ-29 няма да може да лети, поради липса на поддръжка, което се очертава като вероятност предвид войната в Украйна и пристигането на новите F-16 и постигането на спoсобности поне за еърполисинг“, каза министърът.

Той посочи, че вероятно ще има период, в който трябва да се осигури летателна годност на ВВС със самолети, различни от МиГ-29 и вероятно различни от новите F-16. Дали ще бъдат втора ръка F-16 или лизингови, това са опции, които в момента се разглеждат, коментира още министърът. „Работим активно по тези опции с нашите съюзници. Не работим нито с Русия, нито с Беларус по евентуалните възможности за удължаване способностите на МиГ-29“, добави Заков.

По повод забавянето на доставката на закупените от САЩ изтребители F-16, министър Заков уточни, че договорът, който има България за покупка на изтребители е „правителство-правителство“ и в него не са предвидени финансови неустойки. Той допълни обаче, че се работи по допълнителни възможности, с които американската армия да подпомогне българската със способности.

Пред медиите министър Заков внесе уточнение, като посочи, че решението за това как да се запазят способностите на ВВС трябва да бъде взето в следващите не повече от два, до три месеца максимум. Опциите как да се постигне това се разглеждат в момента, добави той.

Във връзка с това каква би била цената за закупуване на нови осем изтребителя F-16 от САЩ, министър Заков обясни, че към момента цена няма, тъй като все още няма оферта от американската администрация. Според него се очаква офертата да пристигне в следващите седмици, до един месец максимум, но това не зависи от България, а от САЩ. След като бъде получена офертата, трябва да бъде изготвен нов проект за инвестиционен разход за новите самолети, обясни още министърът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Джип с нелегални мигранти катастрофира след гонка с полицията

admin

Днес отбелязваме Световния ден на водата

admin

Православната църква чества Св. Равноапостолна Нина

Дани Тренчева

Андрей Янкулов: Порочно е схващането, че ако няма арест, няма разследване

Президентът се разсърди на Дойче веле за ‘Двете лица на Румен Радев’

Костадинов: Протестите в сряда ще са мащабни, властта я е страх

Дани Тренчева

Leave a Comment