21.07.2024
България Политика

Христо Иванов: Тайни договорки да вдигнем ветото за Северна Македония няма и не може да има

Тайни договорки да вдигнем ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция или някаква договорка може да бъде взето само от Народното събрание. Това заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в парламента след среща на лидерите на формациите от управляващата коалиция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която е станало въпрос и за Република Северна Македония (РСМ).

Повод за коментара е пост във фейсбук от вчера на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който упрекна премиера Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България по отношение на започването на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз.

Христо Иванов посочи, че България има рамкова позиция за РСМ, която обвързва правителството. Той отбеляза, че тази позиция е потвърдена от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било ангажименти и тази легенда не работи за никого, заяви Иванов.

Той каза, че на срещата с Урсула фон дер Лайен са обяснили колко сложен е въпросът и какво пише в рамковата позиция на парламента. Иванов посочи, че промяна може да има само с решение на парламента и това е било изрично обяснено на нашите европейски партньори. И, ако изобщо се върви към някаква промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент от страна на европейските институции да защитават нашата позиция, допълни той. По думите му, тук не става въпрос само за спор между България и Република Северна Македония, а между България като страна членка и страна кандидат за членство.

Христо Иванов уточни, че е бил поставен въпросът как европейските институции могат да помогнат. „Няма натиск, няма извиване на ръце“, заяви той и посочи, че нямаме интерес тези легенди „сами да си ги възпроизвеждаме“. Нашите европейски партньори търсят начин да ни помогнат, защото трябва да защитим националните си интереси, но това включва и Северна Македония да стане член на европейското семейство заедно с нас“, допълни той. Иванов коментира още, че има реалности, с които трябва да се съобразяваме, от най-различно естество, но никой не може да ни поставя срокове и не са поставяни такива.

Няма да има предсрочни парламентарни избори към момента, сто процента, в рамките на следващите четири години, не мога да ви обещая, заяви още председателят на ПГ на „Демократична България“. Това, което видях и днес, беше, че колегите, колкото и спорни теми да има, осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната, и споровете ще бъдат решени, добави той.
Очевидно е, че изборът на шеф на Българската народна банка също е част от факторите, които създават напрежение, надявам се и призовавам да бъде решен конструктивно в рамките на коалицията и мисля, че виждам стъпки в тази посока, каза още Христо Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Протестиращи срещу проектокабинета „Денков-Габриел“ пред Народното събрание

admin

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 януари

Дани Тренчева

Предлагат допълнително заплащане за учителите, които участват в тестването на децата

Дани Тренчева

Румен Радев: Каквато и да е предисторията и предтекста за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет

admin

Местят избора за председател на ВКС в друга сграда

Дани Тренчева

Депутатите обсъждат два важни проекта

admin

Leave a Comment