13.04.2024
Covid-19 България

Съобщиха мерките за подкрепа, които ще продължат да действат и след края на извънредната епидемична обстановка

От пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика предоставиха информация за мерките за подкрепа на гражданите и работодателите, които ще продължат да действат и след края на извънредната епидемична обстановка:

Ковид добавките към пенсиите на всички пенсионери, в размер на 60 лв., ще се изплащат до края на юни 2022 г. Националният осигурителен институт ще продължи да превежда и еднократната добавка от 75 лв. на всички пенсионери, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълен ваксинационен курс срещу ковид или имат поставена първа доза от 1 до 30 юни. До юни включително ще се изплащат и изравнителни добавки към пенсиите на хората, които през януари 2022 г. са получили по-ниска обща сума от сбора на ковид добавка и пенсия в сравнение с декември 2021 г.

ТЕЛК решенията, чийто срок е изтекъл по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, ще важат до 30 юни.До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. Тези пенсии ще продължат да се получават и след 30 юни 2022 г., ако дотогава хората са преосвидетелствани и в Националния осигурителен институт са постъпили данни за определения нов срок на инвалидността.

Действието на мярката „60 на 40“ ще бъде удължено до 30 юни при запазване на досегашните условия за подкрепа за запазване на работните места.През цялата 2022 г. до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Related posts

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Дани Тренчева

Районната прокуратура в Пловдив с още един шокиращ случай за домашно насилие

admin

Изтича срокът за подадаване на заявления по мярка 60/40

admin

Радев: Няма пробив в Националната сигурност, има пробив в здравия разум

Дани Тренчева

Ангел Кунчев очаква „цунамито“ на Covid-19 да ни застигне след празниците

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment