25.07.2024
Разследване

BIRD: Лукойл генерира български паспорти за руснаци, но не и печалби и данъци за България

ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас от 20 години не отчита печалби и не плаща данъци в България. Това обаче не пречи руснаци шефове в ЛУКОЙЛ да получат българско гражданство за особени заслуги в икономиката. Освен тях българско гражданство по заслуги са получили и поне 3-ма баскетболисти, треньор и дори дизайнер на инфраструктурни проекти, всичките свързани с ЛУКОЙЛ.

Войната в Украйна хвърли ярка светлина върху яхтите, самолетите и именията, притежавани от най-богатите граждани на Русия в цял свят, но има още една много търсена луксозна стока – паспортите, пише Bloomberg. В Европа през последните десет години 4000 руснаци са получили т. нар. златни паспорти, като са инвестирали над 3 млрд. евро в имоти и други активи, показва анализ на Европейския парламент.

Гражданство за особени заслуги като шефове в ЛУКОЙЛ

Илшат Миргазиянович Шарафутдинов – председател на УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ от ноември 2016 г., е руски гражданин притежаващ удостоверение за постоянно пребиваване в Република България. Той се присъединява към екипа на ЛУКОЙЛ в Бургас през 2000 г, а от 2009 г. е член на управителния съвет. Като се има предвид историята на предишни ръководители на ЛУКОЙЛ в България, няма да е изненада ако вече е задвижена процедура и той да придобие българско гражданство.

Евгений Владимирович Турлъкин е член УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” от 11.12.2009 г. до 30.09.2019 г. Подписаната от него през 2009 г. декларация, вписана в Търговски регистър, е в качеството му на руски гражданин, притежаващ карта за продължително пребиваване в България. При освобождаването му през 2019 г.  документите подадени в Търговски регистър вече са в качеството му на български гражданин. Не е ясно на какво основание е придобил българско гражданство.

Сергей Михайлович Андронов, роден в Русия, до 08.11.2016 г. член УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, става български гражданин с указ по преписка 2079/2015. Предложен е от Божидар Лукарски за „Особени заслуги в сферата на икономиката. Заема ръководна длъжност в нефтопреработвателно предприятие”. За гражданството му съобщава най-напред Медиапул през февруари 2021 г.

Николай Николаевич Ивчиков, роден в Русия, до 25.07.2008 г. член УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, става български гражданин с указ 29 от 23.03.2007 г. по преписка 3/2007. Предложен е от Румен Овчаров за „Особени заслуги в сферата на икономиката. Ръководител на голяма компания, чиято дейност подпомага развитието на икономиката и енергетиката”.  /Медиапул през април 2012 г./

Алексей Юриевич Беленкий, роден в Русия, с украинско гражданство, като член на УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, става български гражданин с указ 42 от 28.04.2006 г. по преписка номер 14194/2005. Предложен е от Мирослав Севлиевски за „Особени заслуги в сферата на икономиката. Принос в енергетиката, посредством заемане на различни ръководни длъжности в едни от компаниите – световни енергийни лидери”. Разследване на Биволъ през 2018 г. открива резиденцията на Беленкий край Созопол, където никой не го e търсил докато е издирван чрез Интерпол. Обстоятелствата около получаването на българското му гражданство са съмнителни.

Освен ръководители на ЛУКОЙЛ в България с българско гражданство по заслуги са се сдобили и поне 3-ма баскетболисти на „Лукойл Академик”, треньор и дори дизайнер на инфраструктурни проекти, все свързани с ЛУКОЙЛ.

Валентин Златев – дългогодишен шеф на Лукойл и “руски резидент”

Данните за намеса на руските служби и за конкретни „проводници“ на руско влияние у нас през „Лукойл“ са налични от повече от десетилетие назад. В дипломатически грами от 2006 г., публикувани от Wikileaks и Биволъ, посланникът на САЩ у нас Джон Байърли отбелязва, че Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев.

Информацията за ролята на “Лукойл” в икономическия възход на охранителната фирма на Борисов – ИПОН е дори по-стара. ИПОН става фактор след като в края на 90-те получава от рафинерията договор за охрана на нейните тръби и съоръжения.  И това е отразено подробно в доклада на Байърли.

 14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

В друг доклад от 2005 г., подписан от професионалния разузнавач Джеймс Пардю, се открива информация, че американските служби подозират „Лукойл България” и Валентин Златев във връзки с руското разузнаване и прокарване на интересите му в България.

Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.”

Снимка: Илшат Шарафутдинов (вдясно) – председател на Управителния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ и Владислав Братчиков – първи зам.-председател на Управителния съвет и главен инженер, гордо закичени с черно-оранжевата „георгиевска лента“ на 09 Май 2020 г. в Бургас.

Related posts

Европейската прокуратура продължава разследването по твърдения за измами с европейски средства в България

admin

Антикорупционният фонд със сигнал до европейските прокурори

admin

Прокуратурата започна проверка на дом за възрастни хора във Варна

admin

Who Are the Trade War Losers? Just Look at the Earnings Rolling In

admin

Досъдебно производство за нападение над ученичка в Сливница

admin

Към разследването за данъчни престъпления срещу Александър Манолев са приложени материали от САЩ

admin

Leave a Comment