28.04.2024
България

България се запасява с 11 млн. таблекти калиев йодид

Правителството купува таблетки калиев йодид за 2 750 000 млн. лева без ДДС (3,3 млн. лева с ДДС – бел. ред.). Публикуваната днес обществена поръчка е на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. Количеството е най-малко 11 млн. таблетки. В краткото описание на поръчката е посочено, че количеството е необходимо, за йодна профилактика, за да „не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовдната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария“.

Конкретната доставка ще допълни наличните запаси от калиев йодид за областите, в които съществуващите запаси са с изтекъл срок на годност към 31 декември 2021 г.

Процедурата е ускорена. Срокът за получаване на оферти е двуседмичен – от 22 март до 6 март.

От нея ще бъдат отстранени участници, ако предложат по-малко от 11 млн. таблетки за 3,3 млн. лева, както и ако предложат калиев йодит със срок на годност под 5 г.

Пускането на поръчката бе анонсирано от министър-председателя на 28 февруари – четири дни след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава Кирил Петков каза, че правителството е одобрило разходи за 4,1 млн. лв. „за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия“, защото проверка показала, че има таблетки с изтекъл срок на годност, а държавата трябва да е готова за всякакви сценарии. „Това е национална сигурност“, обясни премиерът.

Таблетки калиев йодид се използват в случай на ядрено замърсяване, което може да бъде причинено от авария или война.

В началото на март директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита доц. Жана Джунова обясни, че таблетките се подновяват на всеки 5 години в резерва.

„България е възприела, че таблетките калиев йодид имат трайност пет години. Има държави, които са решили, че тази трайност е 10 години. Количеството им е изчислено за населението до 40-годишна възраст, защото рискът за хората над 40 години и възможността да развият тумор на щитовидната жлеза вследствие на радиация на практика е по-нисък, отколкото вредата, която може да нанесе даването на таблетките“, каза тогава доц. Джунова.

Related posts

Почитаме Свети Евтимий Патриарх Търновски

Дани Тренчева

Областите София-град, Варна и Пловдив с най-много новорегистрирани случаи на COVID-19

Проф. Христова: При бустерна доза и отрицателен PCR тест карантината е от 2 до 4 дни

Дани Тренчева

Държавни лидери от цял свят поздравиха българите по повод Националния празник

Дани Тренчева

Новите конституционни съдии положиха клетва

Дани Тренчева

Протестът срещу зеления сертификат предизвика парламентарни реакции

Дани Тренчева

Leave a Comment