29.03.2024
България

България се запасява с 11 млн. таблекти калиев йодид

Правителството купува таблетки калиев йодид за 2 750 000 млн. лева без ДДС (3,3 млн. лева с ДДС – бел. ред.). Публикуваната днес обществена поръчка е на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. Количеството е най-малко 11 млн. таблетки. В краткото описание на поръчката е посочено, че количеството е необходимо, за йодна профилактика, за да „не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовдната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария“.

Конкретната доставка ще допълни наличните запаси от калиев йодид за областите, в които съществуващите запаси са с изтекъл срок на годност към 31 декември 2021 г.

Процедурата е ускорена. Срокът за получаване на оферти е двуседмичен – от 22 март до 6 март.

От нея ще бъдат отстранени участници, ако предложат по-малко от 11 млн. таблетки за 3,3 млн. лева, както и ако предложат калиев йодит със срок на годност под 5 г.

Пускането на поръчката бе анонсирано от министър-председателя на 28 февруари – четири дни след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава Кирил Петков каза, че правителството е одобрило разходи за 4,1 млн. лв. „за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия“, защото проверка показала, че има таблетки с изтекъл срок на годност, а държавата трябва да е готова за всякакви сценарии. „Това е национална сигурност“, обясни премиерът.

Таблетки калиев йодид се използват в случай на ядрено замърсяване, което може да бъде причинено от авария или война.

В началото на март директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита доц. Жана Джунова обясни, че таблетките се подновяват на всеки 5 години в резерва.

„България е възприела, че таблетките калиев йодид имат трайност пет години. Има държави, които са решили, че тази трайност е 10 години. Количеството им е изчислено за населението до 40-годишна възраст, защото рискът за хората над 40 години и възможността да развият тумор на щитовидната жлеза вследствие на радиация на практика е по-нисък, отколкото вредата, която може да нанесе даването на таблетките“, каза тогава доц. Джунова.

Related posts

Необходими ли са промени в медийния закон у нас

Дани Тренчева

Подробности за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

admin

Парламентът ще избира 15 постоянни комисии

Дани Тренчева

КНСБ иска минимална заплата от 730 лева

Дани Тренчева

Протест в подкрепа на Украйна пред президентството

Дани Тренчева

Депутатите приеха държавата да поеме оперативния контрол над нефтената рафинерия в Бургас

admin

Leave a Comment