03.05.2024
Covid-19 България

Нови правила за влизане в България

От днес са в сила нови правила за влизане в страната за държави от червената зона. За да не попаднат в карантина, идващите у нас ще трябва да представят 2 документа – зелен сертификат и отрицателен тест от PCR, направен до 72 часа преди влизането в България.

Сред страните в червената зона са съседните Сърбия, Турция и Северна Македония. От туристическия бранш изразиха притеснения от тези ограничения в разгара на зимния сезон.

От днес децата във възрастовата група 12-18 години, които пристигат в България от държава в червена зона по заболеваемост от коронавирусната инфекция, се допускат след представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Резултатът трябва да е удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или равностоен, или аналогичен документ. Ако такъв документ не бъде представен, децата се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако бъде направен PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането в страната.

Досега се изискваше пристигащите от червена зона деца /12-18 г./, също като възрастните, при влизането си в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст не се изисква представянето на документи за COVID-19, независимо от държавата, от която пристигат.

Related posts

Министерски съвет заседава днес

admin

ВАС приема искането на министъра на правосъдието за отстраняване на Гешев за допустимо

admin

113 са новите случаи на КОВИД-19 у нас

Изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации

admin

Премиерът: Не харчим повече пари, даваме ги на най-нуждаещите си

Посолството на САЩ у нас: Загрижени сме от изказванията на Радев за Крим

Дани Тренчева

Leave a Comment