22.04.2024
България Политика

Асен Василев: Ако имаме основание, ще съдим „Газпром“

Никога не сме напускали договора с „Газпром“, „Газпром“ спря да изпълнява договора едностранно. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Брюксел след срещи в Европейската комисия.

Посещението на Василев, който е придружаван и от министъра на енергетиката Александър Николов, е свързано с решението на „Газпром“ да спре доставките на природен газ за България.

Брюксел ясно заяви, че плащания в рубли са нарушение на санкциите, така че плащанията няма как да бъдат направени по начина, по който иска „Газпром“, заяви Василев.

Той посочи, че след днешните срещи очакваните цени на природния газ за България може да са по-изгодни от тези на „Газпром“, като поясни, че решението за общите европейски поръчки на газ ще бъде взето в средата на май.

Ако договорките, които правим, се реализират, може да няма повишение на цената на газа, коментира енергийният министър Александър Николов.

Асен Василев съобщи, че в момента много внимателно се преглеждат договорите с „Газпром“. Поискали сме правна помощ. Обследваме всички опции. Ако имаме основание, ще ги съдим, подчерта той.

Мисля, че решението, което вземаме в момента, е най-доброто за българския бизнес и за българските граждани, добави вицепремиерът.

По думите му няма никакъв проблем с доставките на природен газ за следващата зима.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Кандидатът за нов премиер на РСМ кани в Скопие Кирил Петков, след като заеме поста

Дани Тренчева

Рашков: Борисов да каже коя е Мата Хари и да я разпитаме

Дани Тренчева

2 759 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Здравното министерство с важна информация за родителите на деца под карантина

Дани Тренчева

Министър Денков: Децата, които са ваксинирани или преболедували, няма да бъдат тествани

Дани Тренчева

Край на масовите гърмежите за празници и тържества в София

Дани Тренчева

Leave a Comment