04.05.2024
България Култура и изкуство

Кой има имен ден днес, 6 март

Днес имен ден празнуват Красен, Красимир и Красимира. Тези имена имат славянски произход и означават – „койтo краси cвeта“ и са отражение на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, изпълнен с мир, хармония и красота. А родителите, които кръщават с тях децата си, ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

На 6 март Православната църква почита 42-ма християнски мъченици, военачалници, пострадали за вярата през 840 г. в гр. Амория, в малоазийската област Фригия. Този град бил дълго обсаждан от мохамеданите през ІХ век, при византийския император Теофил (829-842 г). Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, но измежду жителите на града не се намерил предател. Очаквайки голяма награда за предателството, той показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство. Победителят заповядал да затворят в тъмница главните военачалници. Те били 42 души. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

Предстояло им тежко изпитание. Напразно император Теофил предлагал за тях богат откуп. Победителят отхвърлил всякакъв откуп: той искал най-вече да принуди християните да се отрекат от вярата си и за тази цел употребил всички средства. В мрачната тъмница на пленниците постоянно дохождали пратеници от мохамеданския началник, за да ги убеждават да признаят Мохамед. Военачалниците не се поддали, били осъдени на смърт и посечени с меч.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

СЗО обявиха подсладителя аспартам за „възможен канцероген“

admin

Отложиха делото срещу заповедта за задържане на Севдалина Арнаудова

На 16 март почитаме паметта на смел и достоен християнин

admin

18-годишен преби майка си и баба си

admin

На 23-ти ноември честваме Свети благоверен княз Александър Невски

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment