19.03.2024
България Култура и изкуство

Кой има имен ден днес, 6 март

Днес имен ден празнуват Красен, Красимир и Красимира. Тези имена имат славянски произход и означават – „койтo краси cвeта“ и са отражение на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, изпълнен с мир, хармония и красота. А родителите, които кръщават с тях децата си, ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

На 6 март Православната църква почита 42-ма християнски мъченици, военачалници, пострадали за вярата през 840 г. в гр. Амория, в малоазийската област Фригия. Този град бил дълго обсаждан от мохамеданите през ІХ век, при византийския император Теофил (829-842 г). Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, но измежду жителите на града не се намерил предател. Очаквайки голяма награда за предателството, той показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство. Победителят заповядал да затворят в тъмница главните военачалници. Те били 42 души. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

Предстояло им тежко изпитание. Напразно император Теофил предлагал за тях богат откуп. Победителят отхвърлил всякакъв откуп: той искал най-вече да принуди християните да се отрекат от вярата си и за тази цел употребил всички средства. В мрачната тъмница на пленниците постоянно дохождали пратеници от мохамеданския началник, за да ги убеждават да признаят Мохамед. Военачалниците не се поддали, били осъдени на смърт и посечени с меч.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

6 области са с жълт код за снеговалежи и поледици в Западна България.

admin

Прогноза: Горивата у нас ще продължат да поскъпват

admin

Днес е един от най-светлите християнски празници. Бъдни вечер е

Дани Тренчева

Прокуратурата в Стара Загора ще повдигне нови обвинения срещу Георги Георгиев за нападението над Дебора

admin

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Дани Тренчева

Отново бомбени заплахи в столични училища

admin

Leave a Comment