27.04.2024
България Политика

Експерт: Решението на ЦИК отне контрола над резултатите от изборите

„Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете от бюлетините в машинното гласуване и от хартиените бюлетини ще се отчитат с едно общо число в секционния протокол. Това беше прието като решение на заседание на ЦИК вчера. Методиката за преброяване все още не е публикувана и не е приета“.

Това коментира пред bTV Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Вчерашното решение беше неочаквано за всички изборни експерти, които се занимават с наблюдение на изборите. Нашият Обществен съвет предложи вариант за секционен протокол преди повече от две седмици. Според него гласовете от машините и гласовете от хартиените бюлетини трябваще да се преброяват и да се вписват на отделни редове, след което да се сумират. Това са различни информационни потоци и е редно да не се смесват“, посочи още тя.

„При отделното преброяване, което все пак е по-логично, означава да се правят различни купчинки. Хартиените бюлетини са в голям формат 80 на 20, а от машинното гласуване са мънички – като контролните разписки. Числата от двете купчинки щяха да се вписват в секционния протокол, такава беше нашата идея. След решението вчера ще има една голяма купчина с големи и малки бюлетини.

Някоя може да падне, да се смеси с друга или да не бъде отчетена. Нямаме възможност за контрол, числата ще бъдат общи. Няма да можем да знаем колко хора са гласували с хартии и колко с машини. Имаме и отчитане на референции. През 2019 г. в изборите за Европейски парламент една от нашите организации установи, че преференциите реално не са били преброени от членовете на СИК. Има гласове, които са изчезнали и не са отчетени“, коментира Цветелина Пенева.

Според нея е възможно на тези избори да нямаме право на избор как да гласуваме, а да се окаже, че можем да гласуваме само с хартиени бюлетини.

Related posts

Корнелия Нинова на разпит в прокуратурата

admin

Тошко Йорданов проспал напускането на Кирил Симеонов

Мъж загина, след като колата му се запали при катастрофа

admin

Убиецът на Евгения към свой приятел: Идва ми да я запаля

admin

МС обсъжда еднократните помощи от 300 лв. за семейства заради скъпите горива

Дани Тренчева

КЗП извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените

Дани Тренчева

Leave a Comment