06.05.2024
България Политика

Иван Демерджиев за наводнението в Пловдивско

Ще бъде направена проверка на място за извършената сеч и дейности в горите в този район, както и да се установи има ли допуснати нарушения, включително дали евентуално допуснатите нарушения имат връзка и отношение към случилото се бедствие. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка с наводнението в Пловдивско.

Демерджиев обяви, че проверката ще започне още утре, а в нея ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

„Днес, по искане на кмета на община Карлово, Министерският съвет прие решение, по силата на което освободи минерална вода в поисканите количества и консервирани храни за бедстващото население на територията на общината. Тези помощи още днес ще бъдат доставени на гражданите, които се нуждаят от тях“, посочи той.

„На 15 септември от 14:00 часа предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, на която аз съм председател. Задачата на комисията ще бъде да разгледа исканията, които до този момент ще постъпят, включително на трите общини, за да може своевременно да отговорим на тях и да започнат необходимите работи“, допълни още Иван Демерджиев.

По думите му страната ни може да се възползва и от европейска помощ, активирайки Европейския механизъм за гражданска защита при бедствия, но в момента се действа в условията на неотложност. „Колегите, които имат отношение към този въпрос акцентираха, че има такава възможност и ще се възползваме от нея незабавно“, каза Демерджиев.

Той припомни, че държавата има различни механизми за подпомагане на пострадалите от наводнението, както и за възстановяване на инфраструктурата в населените места. Комисията по бедствия и аварии има 35 млн. лева налични средства, които могат да послужат за това, допълни още служебният министър на вътрешните работи.

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на служебното правителство участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на село Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и ще представят нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

По-високи санкции и контрол при ремонтите на пътища

admin

СЗО: Прекомерна употреба на антибиотици в България

Дани Тренчева

Българската браншова камара „Пътища“ потвърди национални протестни действия на 13 април

Чипове в личните карти

admin

Прогноза за времето

admin

Ивайло Мирчев: Има съмнение за това, че има руски капитали, които стоят зад GЕMCORP

admin

Leave a Comment