03.05.2024
Свят

Днес няма да има хуманитарни коридори в Украйна, твърде опасно е

Украйна няма да отвори днес нито един хуманитарен коридор, защото е твърде опасно, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

Тя обвини за това руските въоръжени сили.

Те нарушават нормите на международното право и затова ситуацията е опасна,. За съжаление днес няма да отворим хуманитарни коридори. В южната Запорожка област окупаторите блокираха автобусите, а в Луганска област на изток нарушават прекратяването на огъня, заяви Верешчук.

Окупаторите не само не спазват нормите на международното хуманитарно право, но и не могат да контролират правилно хората си на място. Всичко това създава такова ниво на опасност по пътищата, че днес сме принудени да се въздържим от отваряне на хуманитарни коридори, посочи още украинският вицепремиер.

Киев обвинява Москва, че систематично не спазва прекратяването на огъня по хуманитарните коридори. Украинските власти обаче рядко се отказват напълно от отварянето на такива маршрути, отбелязва АФП. Последното пълно спиране на евакуацията беше на 28 март.

На фона на очакваната всеки момент руска военна офанзива в Източна Украйна, местните власти призовават населението да се евакуира, отбелязва БТА.

Related posts

Първи случаи на Омикрон в Сърбия и Албания

Дани Тренчева

18 млрд. евро за Украйна догодина

admin

Германия доставя „над 350 генератора“ на Украйна

admin

ЕП забрани достъпа до своите сгради за представители на Русия и Беларус

Дани Тренчева

Зеленски заяви, че Украйна е на път към победата

Дани Тренчева

Молдова облекчава мерките срещу КОВИД-19 от днес

admin

Leave a Comment