03.05.2024
Без категория България

Отбелязваме Международния ден на ромите

Днес е Международният ден на ромите. На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Денят е обявен като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.

По предложение на Международната организация „Романо юнион“ през 1992 година, ООН и Европейският съюз обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме.

Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето

admin

Облачно време ни очаква днес

admin

10 дни Коледна ваканция на депутатите

admin

Отново напрежение в НС, този път БСП и ИТН с пререкания

По-високи санкции и контрол при ремонтите на пътища

admin

Прокуратурата привиква Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

Leave a Comment