07.12.2023
България

885 машини обработват републиканските пътища

885 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите „Троянски“, „Превала“, „Печинско“, „Рожен“ и „Предел“. Поради обилния снеговалеж е ограничено движението на камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища на територията на област Смолян. За снегопочистване е ограничено преминаването на МПС над 12 тона и по път II-37 Батак – Доспат, по път II-84 Велинград – Разлог в участъка от с. Варвара до отбивката за с. Аврамово, по път III-198 Гоце Делчев – Катунци и път III-358 Шипково – Рибарица.

Предупредителен оранжев код за обилни снеговалежи е определен от метеоролозите за областите Бургас, Ямбол, Кърджали, Смолян и Хасково. Жълт код е за областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Related posts

Черна статистика

admin

Иван Иванов: Цената на газа ще се вдигне заради скъп газ, нагнетен в Чирен

admin

Обсъжда се създаването на детска COVID зона в Перник

Дани Тренчева

Василева: ИТН поема ресори, от които всички бягат

Дани Тренчева

КЕВР започва проверка на сключени сделки на газовия пазар

Дани Тренчева

28 души пострадаха при 18 тежки пътнотранспортни произшествия през изминалото денонощие

admin

Leave a Comment