13.07.2024
България

2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Точно в 12:00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал, съобщиха от пресцентъра на МВР. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

На 2 юни (четвъртък) Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан с тържествена проверка (заря) в градовете Елин Пелин (от 19.00 ч.), Казанлък (от 21.00 ч.), Павел баня (от 21.00 ч.) и в с. Скравена, община Ботевград (от 21.00 ч.). В ритуалите ще участват военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологична защита и екология – Мусачево, 61-а механизирана бригада – Карлово, 10-и механизиран батальон – Враца, военният духов оркестър на 61-а механизирана бригада и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в градовете Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово – община Чирпан.

Във всенародното поклонение на връх „Околчица“ от 11.00 ч. ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца.

На 2 юни, от 11 часа, премиерът Петков ще участва в поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Премиерът ще поздрави и участниците в Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“.

В паметния ден от 10.30 ч. представителни части на Военновъздушните сили и на Съвместното командване на специалните операции ще отдадат воински почести пред паметника на Христо Ботев в градската градина „Цар Симеон“ в гр. Пловдив.

Военнослужещи от Военноморските сили ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Алеята на възрожденската памет“ в Морската градина (от10.00 ч.) в гр. Варна. В тържествения ритуал ще участват почетен караул от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Представителният духов оркестър на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.

Военни почести в памет на великия поет и революционер ще отдадат и военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби в гр. Бургас. Те ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина (от 11.00 ч.). В тържествения ритуал ще участват командирите на военни формирования от гарнизона.

В София (11.30 ч.) пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина Националната гвардейска част ще участва в тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 

Related posts

Ново досъдебно производство срещу Георги Семерджиев

admin

Ограничения по автомагистрала „Тракия“

admin

КПКОНПИ изпрати материалите от проверката на Община Варна до прокуратурата

Дани Тренчева

8 012 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Нови 747 заразени с коронавирус у нас

admin

ЕК призова Шенген да се отвори за България, Румъния и Хърватия

admin

Leave a Comment