09.02.2023
Благоевград Пулсът на Югозапада

150 години от рождението на Гоце Делчев ще бъдат отбелязани тържествено в Благоевград

На 4 февруари 2022 г. се навършват 150 години от рождението на революционера, идеолог и будител Гоце Делчев. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено в Благоевград с поредица от събития. В 17:00 часа от Съдебната палата ще започне тържествено шествие в памет на великия апостол на македонските и тракийски българи. 17:30 часа е началото на тържествения ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Признателните потомци ще сведат чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и влиятелни фигури. В ритуала ще участват Военно формирование 26 400, Национално дружество „Традиция“ – регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето” , Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“ и др. Танцово-музикална картина ще бъде изпълнена от Фолклорен ансамбъл „Пирин“.

Част от тържествената програма са две изложби. Във фоайето на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана без официално откриване изложбата „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“. В 10:30 часа в Централната читалищна библиотека ще бъде открита изложба на книги за Гоце Делчев, а от 11:00 часа Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ организира беседа за революционера в Хоровата зала „Проф. Христо Арищиров“.

Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев и неговия род. Тук е погребан неговият баща, тук почиват костите на много от неговите сродници. Тук те намират спасение и прием след Войните за национално обединение (1912 – 1919). Една от основните общности от бежанци в Благоевград е на кукушани.

Нека докажем, че сме достойни наследници на хилядите отдали живота си за Освобождението на нашия край и обединението на българския народ! Нека докажем, че помним! Нека почетем Гоце така, както му се полага!

Related posts

Делегация от Република Косово на посещение и обмяна на опит в Областна дирекция ,,Земеделие“ Благоевград

Отбелязваме Седмица на гората под мотото „Аз обичам гората”

admin

Болниците в Югозападна България препълнени с COVID пациенти

Дани Тренчева

Малкият Матео има нужда от помощ, за да расте здрав и щастлив

Двама задържани за шофиране след употреба на алкохол в Югозапада

Коледните светлини в село Черниче ще засияят тържествено на 20 декември

Дани Тренчева

Leave a Comment