13.04.2024
България Политика

Предложение на ИТН мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

След като миналата седмица срокът за внасяне на кандидатури за управител на Българската народна банка (БНБ) изтече без в администрацията на парламента да е постъпила и една номинация, днес парламентът прие нови процедурни правила, с които този срок бе удължен. Първоначално точката не бе включена в дневния ред за работата на Народното събрание, но след предложение на „Има такъв народ“ и с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, депутатите приеха да разгледат правилата в пленарана зала.

Дебатът и гласуването разкриха поредното разминаване в позициите на формациите в управляващата коалиция. За разлика от предишния път, когато правилата бяха приети единодушно и без дебати, този път в повод за спор се превърна срокът за подаване на кандидатури. Желанието на „Има такъв народ“ бе той да бъде 7 дни, но от „Продължаваме промяната“ предложиха да бъде удължен на 14 дни. Парламентът отхвърли по-дългия срок и със 120 гласа „за“, 25 – „против“ и 73 – „въздържал се“ прие формациите да имат право да издигат свои номинации до 23 март вкл. Предложението бе подкрепено от „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Преди това председателят на парламентарната група Андрей Гюров аргументира предложението си за удължаване на срока с това, че позицията е изключително важна и следва да бъде запълнена отговорно, държавнически и на базата на дискусии. По думите му войната в Украйна, която избухна на 24 февруари, е променила приоритетите на хората, участващи в дискусиите и на кадидатите, и това налага допълнителни дискусии.

Related posts

Възрастен мъж бе спасен след падане в шестметров кладенец

admin

„СЕГА“: Кой сте вие, господин Рашидов?

admin

Прогноза за времето 7 февруари 2022

Дани Тренчева

Започна деветото издание на Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Дани Тренчева

Прокуратурата: Депутат да наруши ковид карантината е маловажно

Времето до средата на януари! Кога се завръща зимата?

admin

Leave a Comment