01.12.2022
Covid-19 Свят

Молдова облекчава мерките срещу КОВИД-19 от днес

Днес Молдова премахва повечето ограничения срещу разпространението на коронавирус . Извънредното положение заради КОВИД-19 се удължава до 15 април.

Решението за отпадането на мерките беше взето от Националната комисия по извънредни ситуации начело с министър-председателя Наталия Гаврилица. Според решението от 16 март в Молдова медицинските маски са задължителни само в градския транспорт, клиники и болници, магазини, търговски центрове и аптеки.

В същото време здравните експерти препоръчват гражданите да продължат да носят маски на закрити обществени места, места с много хора и да използват дезинфектанти за ръце. Комисията отмени и изискването за представяне на КОВИД-сертификат на входа на всяко помещение. Всички частни събития като сватби или кръщенета могат да се провеждат с произволен брой гости.

Освен това от 16 март няма да се ограничава броя на посетителите на магазини, театри и кина, ресторанти и кафенета, спортни центрове и фитнес клубове. Дейностите на открито също могат да се провеждат без ограничения.

Влизащите в Молдова вече не трябва да представят сертификат за КОВИД. От правителството казаха, че ще продължат да следят епидемиологичната ситуация в страната и може да променят ограничителните мерки. От там добавиха още, че ваксинацията остава най-ефективния метод за защита срещу коронавирус.

През последните 24 часа в Молдова са обработени 3657 теста, потвърдени са 343 нови случая на заразяване с коронавирус, има седем починали. Към вчерашна дата в страната са регистрирани 508 578 случая на КОВИД-19, броят на починалите достигна 11 357, информира Молдпрес.

Related posts

Над 2,5 милиона души са избягали от войната в Украйна

Дани Тренчева

В отговор на санкциите: Русия спира износа на над 200 продукта до края на 2022

Дани Тренчева

Бил Гейтс очаква след Омикрон коронавирусът да отслабне

Дани Тренчева

3183 са новите случаи на коронавирус

Дани Тренчева

ЕМА препоръчва втора доза от ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Дани Тренчева

Ваксината на Pfizer със 100% ефективност във възрастовата група 12-15 години

Дани Тренчева

Leave a Comment