20.06.2024
Covid-19 Свят

Молдова облекчава мерките срещу КОВИД-19 от днес

Днес Молдова премахва повечето ограничения срещу разпространението на коронавирус . Извънредното положение заради КОВИД-19 се удължава до 15 април.

Решението за отпадането на мерките беше взето от Националната комисия по извънредни ситуации начело с министър-председателя Наталия Гаврилица. Според решението от 16 март в Молдова медицинските маски са задължителни само в градския транспорт, клиники и болници, магазини, търговски центрове и аптеки.

В същото време здравните експерти препоръчват гражданите да продължат да носят маски на закрити обществени места, места с много хора и да използват дезинфектанти за ръце. Комисията отмени и изискването за представяне на КОВИД-сертификат на входа на всяко помещение. Всички частни събития като сватби или кръщенета могат да се провеждат с произволен брой гости.

Освен това от 16 март няма да се ограничава броя на посетителите на магазини, театри и кина, ресторанти и кафенета, спортни центрове и фитнес клубове. Дейностите на открито също могат да се провеждат без ограничения.

Влизащите в Молдова вече не трябва да представят сертификат за КОВИД. От правителството казаха, че ще продължат да следят епидемиологичната ситуация в страната и може да променят ограничителните мерки. От там добавиха още, че ваксинацията остава най-ефективния метод за защита срещу коронавирус.

През последните 24 часа в Молдова са обработени 3657 теста, потвърдени са 343 нови случая на заразяване с коронавирус, има седем починали. Към вчерашна дата в страната са регистрирани 508 578 случая на КОВИД-19, броят на починалите достигна 11 357, информира Молдпрес.

Related posts

Цената на газа в Европа отново удари рекорд

Дани Тренчева

Ще се върнат ли обратно в клас учениците в село Дамяница?

Дани Тренчева

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Дани Тренчева

Румъния реагира на искането за извеждане войските на НАТО

Дани Тренчева

1883 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Облекчават част от ограниченията за заведенията в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment