20.06.2024
България Икономика

Министерството на финансите взе още 500 млн. лв. дълг от вътрешния пазар

Министерството на финансите е преотворило емисия 7.5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в левове, с падеж 24.05.2029 г.

На проведения аукцион са бяха пласирани успешно книжа за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер 1.33%, съобщава ведомството. Доходността е почти три пъти по-висока от тази, постигната през ноември миналата година. Тогава бе отворена емисията, част от която е вчерашният аукцион.

Сега общият размер на подадените поръчки достига 599.1 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 1.20. През ноември интересът бе за над 800 млн. лв.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 114 базисни точки. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 84.1%, следвани от застрахователните дружества – 8.4%, пенсионни фондове с 3.8%, гаранционни фондове – 1.4%, инвестиционни посредници – 0.3%, и други инвеститори – 2.0%.

Това ще е втората емисия за годината, с което набраните средства достигат около 1 млрд. лв. В средата на месеца правителството успешно набра 0.5 млрд. лв. Постигнатата доходност на проведения на 14 март аукцион на 3.5-годишни ДЦК е 0.55%, като тя очаквано надхвърля нивото при първоначалното отваряне на същата емисия миналия ноември – 0.13%.

В края на март предстои падеж на 1.25 млрд. евро от облигации по външния дълг, голяма част от които се държат от български финансови институции. По данни на Министерството на финансите към края на 2021 г. банки и други институции държат малко над 850 млн. евро от тази емисия.

В бюджета е заложен таван на дълга за тази година от 7.3 млрд. лв., като с него трябва да се рефинансират падежиращите книжа и да се покрие заложеният дефицит. Към 31 януари държавният дълг достига 32.5 млрд. лв. – 8.885 млрд. вътрешен и 23.06 млрд. лв. външен. Общо сумата представлява 22.7% от БВП.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Почитаме големият празник Възнесение Господне, Спасовден

Ще има ли великденски добавки за пенсионерите

admin

Бит от полицаи по време на протестите: Знаех, че прокуратурата ще си затвори очите

Петимата депутати, които обявиха, че напускат ИТН, вече са подали заявленията си

admin

Къде може да си направите безплатни бързи антигенни тестове в страната

Дани Тренчева

Правосъдният министър: Ще поискам оставката на Гешев, чакам решение на КС по въпроса

Дани Тренчева

Leave a Comment