27.04.2024
България

Румен Радев: Има риск да загубим въздушния си суверенитет

Президентът на България Румен Радев осъди недопустимата и братоубийствена война в Украйна и в присъствието на президента на Полша Анджей Дуда призова за нейното прекратяване.

,,Тази война причинява не само разрушения и страдания, тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива система, градена в продължение на десетилетия. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигуроснст и тук ние, заедно с Полша, сме единни за укрепване за Източния флант на Алианса“, заяви Радев.

Той допълни, че формирането на многонационални бойни групи е част от усилията за укрепването на Източния фланг на НАТО, но подчерта, че това не отменя отговорностите ни като държава, а именно – изграждане и развиване на собствен отбранителен капацитет.

За сравнение Румен Радев посочи, че в Полша разходите за отбрана са се вдигнали от 2,5 на 3% от БВП, а в бъдеще се обмисля този процент да достигне и до 4. Той отбеляза още, че в съседна Румъния вече вървят усилени процеси по модернизация на въоръжените сили.

Годините наред неглижирането на проблемите доведоха до дефицит на способности, поради което са нужни мерки за тяхното преодоляване. Особен критичен е проблемът с изтребителната авиация, алармира Радев.

По думите му доставката на изтребителите Ф-16 би могла да се реализира около 2030 г. и ако България не предприеме мерки, рискуваме да загробим 110-годишната ни авиация и да загубим нашия въздушен суверенитет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето 11 януари 2022

Дани Тренчева

Ще има ли промяна в условията за влизане в страната за туристите

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Румен Радев: България се нуждае от стабилно редовно правителство и работещ парламент с дългосрочен хоризонт

admin

Мустафа Карадайъ: Ние еднакво си говорим с всички

admin

Жестокото убийство в Пазарджик

admin

Leave a Comment