18.10.2024
България Свят

Прокурори ще проверят информация за Манолев и Божков по списъка на Петков

С оглед публичност и отчетност, която Прокуратурата на Република България дължи на българското общество, Върховна касационна прокуратура (ВКП) предоставя следната информация:

Във връзка с водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставен списък от министър-председателя г-н Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, получените данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП по отношение на 2 от лицата, ведно с медийните публикации, са изпратени на компетентните прокуратури.

По отношение на лицето А.М., санкционирано по глобалния закон „Магнитски“, е установено, че в Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. С оглед на това материалите от органите на изпълнителната власт, ведно със статиите, са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяване на същите към доказателствената съвкупност по делото.

Спрямо А.М. Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла в Окръжен съд-Благоевград обвинителен акт за неправомерно получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

По отношение на второто лице – В.Б., е установено, че е един от санкционираните български граждани по глобалния закон „Магнитски“. Лицето е привлечено в качеството на обвиняем по наблюдавани досъдебни производства от Специализираната прокуратура (СП), с оглед на което материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, касаещи В.Б., и медийните публикации, са изпратени в СП по компетентност.

За последващи действия в хода на водената във ВКП проверка българската общественост ще бъде своевременно информирана.

С цел обективност и информираност призоваваме представителите на медиите и българските граждани да се осведомяват за действията на прокуратурата от достоверни източници с оглед препятстване разпространението на невярна или манипулативна информация.

Related posts

ГДБОП щурмува грешна къща при акция във Видин

admin

Срокът за регистрация на кладенци за задоволяване на собствени нужди се удължава

admin

Полицията върна 4300 лева на добричлийка станала жертва на телефонна измама

admin

Валежите спират, започва затопляне

admin

Украйна: Беларус се присъедини към руската инвазия, Лукашенко отрича

Дани Тренчева

Цената на бензина и дизела се вдигат

admin

Leave a Comment