09.02.2023
България Политика

Посланикът на Австрия у нас Андреа Вике с орден „Мадарски конник“

Държавният глава Румен Радев удостои днес на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 посланика на Австрия у нас Андреа Вике с орден „Мадарски конник“ – първа степен за заслугите ѝ за укрепването и развитието на българо-австрийските отношения.

„Истинско удоволствие е да връча това отличие на един прекрасен австрийски дипломат и голям и искрен приятел на България“, подчерта президентът.

Румен Радев открои дълбоките културни и исторически връзки между България и Австрия и изтъкна, че с работата си посланик Вике съществено е допринесла за развитието на българо-австрийските отношения в широк спектър от области.

Активно се разви диалогът на най-високо и високо политическо ниво, задълбочиха се търговско-икономическите отношения, отбелязахме ръст в търговския стокообмен, посочи държавният глава и открои още инвестициите във високотехнологични сфери, както и взаимодействието в областта на образованието, културата и науката.

Румен Радев изрази увереност, че независимо от следващото си дипломатическо назначение Андреа Вике ще продължи да се връща в България, която е приела като втора родина.

Андреа Вике благодари за оказаната чест и подчерта, че и България, и Австрия винаги са подкрепяли развитието на Европейския съюз и приобщаването на държавите от Западните Балкани. Тя добави, че ще запази прекрасни спомени както за работата си в страната ни, така и от България.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Задържаха под стража мъж, изнасилил малолетна

admin

2854 са новозаразените с коронавирусна инфекция у нас

Дани Тренчева

Премиерът обяви кога ще бъде премахнат зеленият сертификат

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Един човек е загинал и 31 са ранени при 24 тежки катастрофи през изминалото денонощие

1256 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment