29.03.2024
България Свят

Прокурори ще проверят информация за Манолев и Божков по списъка на Петков

С оглед публичност и отчетност, която Прокуратурата на Република България дължи на българското общество, Върховна касационна прокуратура (ВКП) предоставя следната информация:

Във връзка с водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставен списък от министър-председателя г-н Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, получените данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП по отношение на 2 от лицата, ведно с медийните публикации, са изпратени на компетентните прокуратури.

По отношение на лицето А.М., санкционирано по глобалния закон „Магнитски“, е установено, че в Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. С оглед на това материалите от органите на изпълнителната власт, ведно със статиите, са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяване на същите към доказателствената съвкупност по делото.

Спрямо А.М. Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла в Окръжен съд-Благоевград обвинителен акт за неправомерно получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

По отношение на второто лице – В.Б., е установено, че е един от санкционираните български граждани по глобалния закон „Магнитски“. Лицето е привлечено в качеството на обвиняем по наблюдавани досъдебни производства от Специализираната прокуратура (СП), с оглед на което материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, касаещи В.Б., и медийните публикации, са изпратени в СП по компетентност.

За последващи действия в хода на водената във ВКП проверка българската общественост ще бъде своевременно информирана.

С цел обективност и информираност призоваваме представителите на медиите и българските граждани да се осведомяват за действията на прокуратурата от достоверни източници с оглед препятстване разпространението на невярна или манипулативна информация.

Related posts

Поредни сблъсъци в Казахстан, сградата на кметството в Алмати беше подпалена

Дани Тренчева

Надежда Йорданова: Република Северна Македония трябва да е член на Европейския съюз

admin

Младеж запали апартамента си в Хасково

admin

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Дани Тренчева

Сачева: Народът не иска да изчегърта ГЕРБ

Дани Тренчева

Баневи осъдиха България в Страсбург и заради изказвания на Гешев

Дани Тренчева

Leave a Comment