19.03.2024
България

По-дълга почивка за учениците между двата срока

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Един от тях е междусрочната ваканция.

Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда.

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок. В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще издаде такава заповед, след като днес Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование прие неговото предложение.

Според акад. Денков е добре учителите също да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително.

По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19.

Related posts

Черна статистика

admin

Депутатите решиха: Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

Дани Тренчева

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Дани Тренчева

Почитаме паметта на Св. великомъченица Анастасия

admin

Василица е! Честит празник, скъпи приятели роми!

Дани Тренчева

2854 са новозаразените с коронавирусна инфекция у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment