27.04.2024
Пулсът на Югозапада Разлог

ОИК – Разлог започна процедура за прекратяване мандата на съветника от БСП Ал. Крайнов

Общинската избирателна комисия в Разлог започна процедура по отстраняване на общинския съветник от БСП Александър Крайнов, който през 2019 г. бе кандидат за кмет на общината, наложен от „Позитано“ 20 и в частност от Кирил Добрев.

Причината за прекратяване на съветническия мандат на Ал. Райнов е присъда по НОХ дело №156/2022 г. на Районен съд – Разлог, която му е наложена, след като през март бе заловен зад кормилото на лекия си автомобил „Ауди А8“ с над 1,66 промила алкохол. Последва задържане за 24 часа, обвинение на прокуратурата и споразумение на Крайнов с държавното обвинение от 4 април т.г. С него съветникът се е съгласил да получи 4-месечна условна присъда с 3-г. изпитателен срок. Освен това е осъден да плати глоба от 190 лв., други 55,90 лв. по сметка на ОД на МВР – Благоевград за извършена по делото експертиза, както и 5 лв. по сметка на разложкия съд за служебно издаване на изпълнителен лист. Крайнов е лишен и от право да шофира в продължение на 6 месеца. Още на 4 април определението на съдия Искра Трендафилова за одобряване на споразумението е получило статут на влязла в сила присъда.
Любопитното е, че сигналът до ОИК – Разлог за влязлото в сила съдебно решение, което автоматично води до прекратяване на съветническия мандат, е внесен от съпартиеца на осъдения – председателя на местната червена организация адв. Емил Колевичин. В единственото проведено заради този сигнал заседание членовете на комисията спазиха процедурата и решиха да изискат от съда заверен препис на съдебното решение и информацията кога точно присъдата е влязла в сила, за да уведомят ЦИК.

Ал. Крайнов е известен в Разлог като безспорния любимец на БСП лидерката Корнелия Нинова. Въпреки че дори не е член на БСП – Разлог, след като се провали безславно като кандидат за кмет на 27 октомври 2019 г., той влезе в ОбС и до момента се изживява като фактор в червената партия, независимо че от години е в остър конфликт с Е. Колевичин и останалите разложки социалисти.

43-годишният съветник е волейболист, роден в Разлог. Играе в отбора на „Пирин“ до старша възраст, след което преминава в „Левски Сиконко“. После облича екипа на „Марек“ /Дупница/, след което отново се връща в „Сиконко“. Играл е и в чужбина, а след прекъсване на спортната си кариера се занимава със заведенията си в Разлог.

След предсрочно прекратяване на мандата му, който изтича през октомври 2023 г., на негово място в ОбС – Разлог трябва да влезе следващият по преференции от червената листа, която получи 4 места в ОбС за мандат 2019-2023. За оставащите по-малко от година и половина съветник ще бъде Румяна Ячкова.

Съветниците ще трябва да запълнят и местата в Комисията по бюджет, финанси, икономика, нормативна уредба, приватизация и следприватизационен контрол, и в Комисиятапо устройство на територията, благоустрояването, комуналните дейности, земеделието, горите, водите и екологията, където Крайнов е член.

Заседанието на ОИК – Разлог, което разгледа сигнала срещу Александър Крайнов, всъщност бе последното за члена на комисията Иван Тодоров Цирков. Във вторник ЦИК прие заявлението му за освобождаване от състава на комисията и анулиране на издаденото му удостоверение. Причините за излизането му от комисията са лични и нямат нищо общо с Крайнов, увериха от червената централа в Разлог, защото той беше от квотата на БСП. До няколко дни се очаква социалистите да подадат ново име, за да запълнят мястото.

Цирков всъщност е поредният, напуснал ОИК – Разлог през последните 2 месеца. От март до момента с комисията се разделиха председателката Елена Пандева от ГЕРБ, Айше Дервиш от квотата на ДПС, Фади Хеджауи от ПП „Воля“, а наред с тримата подменени БСП прати като нов член и Любка Карамфилова, която зае овакантено след смъртта на Татяна Цанева място.

Related posts

Издирван във Франция мъж е задържан в Благоевград

Дани Тренчева

Катастрофа на пътя Кресна – Симитли, има пострадал

Дани Тренчева

„Септември“ (Симитли) ще играе контролна среща с ЦСКА 1948, мачът ще бъде излъчван онлайн

Дани Тренчева

Инцидент с АТВ в Банско

admin

Повторно обсъждат общински дълг за близо 2 милиона лева в Сандански

admin

Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, на деца и възрастни от малцинствени общности

admin

Leave a Comment