19.03.2024
Петрич Пулсът на Югозапада

Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, на деца и възрастни от малцинствени общности

Нов социален проект стартира в Община Петрич. Проектът ще е в помощ на хора с увреждания, на деца и възрастни от малцинствени общности. Целта на проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за осъществяване на достъпа до образование“ – компонент 2, защитен от Община Петрич, е посредством интегриран подход да се предоставят социални и здравни услуги, да се подобри достъпа до заетост, образование и обучение в професия. Насочен е към уязвими групи от населението – хора в неравностойно положение и малцинствените общности. Стойността на проекта е малко над 1,5 млн. лв. Финансирането идва по две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука, образование и интелигентен растеж“. Договорът е подписан от кмета Димитър Бръчков.

Така Община Петрич успешно върви в посока за надграждане на социалните услуги вече шеста година. Заложените дейности са насочени към хора с по-ниска квалификация и малцинствата. Община Петрич като работодател по проекта ще разкрие 30 нови работни места за хора с по-ниско образование, които ще бъдат обучени в две професии – електротехник и озеленител и след това наети на трудов договор за една година. Отделно от това ще се продължи с услугата „Домашен асистент“ за над 100 потребители – хора с увреждания и възрастни хора. В това направление на проекта ще бъдат наети още 80 души. Услугите – здравни и социални ще се предоставят ежедневно, по предварителен график в домовете на потребителите.

По същия проект партньори на Община Петрич са две детски градини – в село Кавракирово и град Петрич (ДГ „Снежанка“) и две читалища – в селата Скрът и Кавракирово. Детските градини ще бъдат подпомогнати за допълнителни дейности, насочени към обхващане и задържане на деца, които са отпаднали от предучилищно образование. Индивидуалната и групова работа с деца и родители ще се осъществява от педагози, социален работник, психолог, медиатор, които ще бъдат и на терен – квартали, махали. Ще бъдат обхванати минимум 100 деца и техните родители. За читалищата е предварително съгласувано какво да бъде осигурено по проекта, така че да се осъществява пълноценно включване в културни дейностите на деца и възрастни от уязвимите групи. Ще бъдат създадени творчески клубове за работа, ще бъде закупено оборудване и обзавеждане.
С този проект Община Петрич успешно върви в посока за надграждане на социалните услуги вече шеста година.

Related posts

С богата програма отбелязваме Националния празник на България в Симитли и Крупник

Дани Тренчева

Внучка преби и ограби 103-годишната си баба

admin

Кмета на община Симитли с молба към община Благоевград: „Моля, върнете ни кучетата“

admin

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов: Честит патронен празник на училищата в Симитли и Крупник

admin

Благоевградският кризисен щаб постанови спешно укрепване на газопровода

Дани Тренчева

Медицински специалисти от детски и учебни заведения в Благоевград се обучават за работа с деца с диабет

Дани Тренчева

Leave a Comment