27.04.2024
България Икономика

КЗП започва масови проверки по магазините

Комисията за защита на потребителите, Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите започват масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна, съобщава Комисията за защита на потребителите.

Основен фокус на инспекциите ще бъдат нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките. Със завишено внимание ще се следи за нарушения при хранителните продукти, посочват от КЗП.

Инспекторите ще следят дали продуктите реално притежават качествата, които са посочени на етикета; има ли в търговските обекти некоректни съобщения за намаления и дали има реална наличност от намалените стоки в магазина; правилно ли са етикетирани продуктите; има ли търговска информация, която може да заблуди потребителя, и други.

Ще бъдат проверявани документите на храните, гарантиращи техния произход и безопасност, условия и срокове на съхранение, етикетиране с коректно представена информация за потребителите.

При установяване на нарушения Комисията за защита на потребителите ще санкционира търговците, като глобите могат да достигнат до 50 000 лв. в зависимост от характера на нарушенията. Ще бъдат налагани и глоби по Закона за храните.

Засилените проверки на Комисията са част от мерките за овладяване на цените на стоките, чрез въвеждане на ежедневен мониторинг и контрол на цялата верига на доставките от производител до щанда в магазина, посочват от КЗП.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Започна срещата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” (На живо)

admin

Заради неспазена карантина: Затвор и 10 000 лв. глоба за мъж от Пловдивско

Дани Тренчева

До петък пускат движението в района на катастрофата на АМ „Струма“

Дани Тренчева

Кампания за набиране на кандидати за висше военно образование през учебната 2023 – 2024 година

admin

Студентските бригади в САЩ ще са по-достъпни през 2023 г.

admin

Над 8 500 души в България умират на година заради мръсен въздух

Дани Тренчева

Leave a Comment