28.03.2024
България Икономика

Започват проверки за спекула с цените на млякото

Почти тройно увеличение в цената на млякото от фермата до крайния потребител. Какъв е пътят на млякото и защо оскъпяването е толкова голямо?

При изкупна цена на млякото от около 1,20 лева след преработката то поскъпва до 2,40 лева. В търговската мрежа обаче е много трудно да намерим литър мляко на цена под 3 лева.

Млекопроизводителите в Хасково излязоха на протест с оплакване, че изкопната цена на млякото е паднала до 80 стотинки. Те се оплакват и заради вносното мляко.

„Цената от нашата производствена база до стелажа на големите търговски вериги стига оскъпяване до 80%. Това се дължи на различни фактори – част от тях са производствените разходи, логистика, търговска надценка. Най-големите надценки идват от таксите на големите търговски вериги“, обясни пред bTV Николай Маринов, изпълнителен директор на Държавното млекопреработвателно дружество.

“Процентът при различните продукти е различен, но при повечето продукти поскъпването е между 50 и 80%. За 1 кг кашкавал се използват 10 литра мляко. Това означава, че средната цена за 1 кг кашкавал е 12 лева, но тук има разходи за работна ръка, за електричество, други консумативи и логистика. След това вече всичко е в ръцете на търговските вериги, слагат и собствена надценка, която в някои случаи достига и 50%. През последните месеци цените драстично скочиха, в момента водим преговори. Те обаче са много трудни, защото поставят условия, които за нас са неизпълними“, посочи Николай Маринов.

„Вчера получихме писмо от Комисията за защита на конкуренцията, в което те се самосезират във връзка с наши изявления и са поискали информация за условията по договорите с търговските вериги, за да извършат проверка дали има свръхнадценка и свръхпечалба“, заяви още той.

Изкопната цена на млякото намалява най-вече заради вноса от чужбина.

Служебният кабинет заяви по-рано, че започва проверка на цените в търговските вериги.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Почина мъжът, пострадал след инцидент в завода на “Арсенал”

admin

Кирил Петков: Вече няма да има човек над закона

Дани Тренчева

Премиерът: Не харчим повече пари, даваме ги на най-нуждаещите си

НСО няма да може да спира депутатите без зелен сертификат да влизат в НС

Дани Тренчева

МОН получи още 86 000 теста за ученици

Дани Тренчева

Ценови рекорд на тока за бизнеса

Дани Тренчева

Leave a Comment