За втора година благоевградският пазар остана без прясна риба за Никулден. „Никой не е заявил до момента, че иска маса и едва ли утре (б.р. днес) на празника ще го направи”, обясни вчера следобед управителят на общинско дружество „Пазари“ ЕООД Юли Иванов и допълни: „На търговците не им се занимава с риба, защото изискванията за продажбата й са твърде много“.
За сметка на това пък търговските вериги седмица преди празника обявиха промоции и от 2-3 дни щандовете за риба са сред най-посещаваните.
„Най-много се търси шаран”, обясни продавачка в специализиран магазин за жива и замразена риба в Благоевград, в който вчера целия ден имаше поток от клиенти. Килограм шаран върви от 4,99 лв. за охладен до 11.50 лв. за жив от язовир. Пъстървата пък се предлага от 10.50 лв. до 12 лв. за килограм.
Почти наполовина е свалена цената на размразено филе от сьомга като разфасовки от около кило се предлагат от миналата седмица до Никулден по 24 лв. и 25 лв./кг. Ципура и лаврак вървят с цени от 9 лв. до 34,50 лв. за килограм в зависимост от големината и мястото на улова.
„Ние си обичаме скумрия, а и не е скъпа. Ще направим адета“, показа възрастен мъж на свой познат от опашката пазарска чанта с няколко парчета замразена риба и обясни, че му излязла под 5 лв. килото. До тях пенсионерка, явно тръгнала на разузнавателна обиколка по магазините, старателно си записваше цени и грамажи на промоционалните рибни оферти.
За да са сигурни, че ще хапнат съвсем прясна риба пък, най-претенциозните благоевградчани предпочетоха да си я купят жива направо от язовира в Логодаж.
Съвместни проверки в търговските вериги за качеството и предлагането на риба правят вчера и днес екипи от Комисията за защита на потребителите и Областна дирекция на Агенцията по безопасност на храните – Благоевград.
„От миналата седмица започнахме засилен контрол и до момента не са ме информирали за констатирани сериозни нарушения“, обясни директорът д-р Бащавелов.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма