29.03.2024
Covid-19 Благоевград

Връщането на учениците в клас е на път да се отложи до 8 ноември

Шансовете учениците от 1-до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини в страната да се върнат в клас от следващата седмица изглежда все по-малък – това се разбра днес от изявления на министъра на образованието Николай Денков и заместничката му Мария Гайдарова. Посочена беше нова крайна дата това да стане – 8 ноември (понеделник). В столицата и най-големите градове (Пловдив, Варна, Русе) учениците преминаха изцяло към онлайн обучение, тъй като заболеваемостта надмина 750 на 100 хил. души за последните две седмици.

По настояване на президента, в понеделник служебните министри на здравеопазването и образованието обявиха план, според който от следващата седмица – „най-вероятно около вторник-сряда“ (2 – 3 ноември) да започне поетапното връщане към присъствено обучение, съпроводено от редовно изследване на децата и учителите без COVID сертификати два пъти седмично. За целта здравното министерство трябва спешно да осигури 400 хил. бързи антигенни тестове за учениците. Те трябва да са щадящи – на базата на изследване на слюнка, вместо взимане на проби от носоглътката.

Обществената поръчка за тях обаче беше обявена едва вчера. Срокът за оферти е до късния следобед на петък (29 октомври). След това победителят ще разполага с три дни да ги достави. Има и поредица от логистични задачи, които трябва да бъдат решени – къде и как ще бъдат взимани пробите, ще имат ли учителите ангажимент към този процес и какъв ще е той, как ще се действа, ако има положителен тест, как ще се събират и изхвърлят тестовете.

В интервю за телевизия „България он еър“ тази сутрин образователният министър коментира, че не е изключено първоначално обявеното намерение да не се осъществи.„Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, освен ако няма пълен локдаун, което също не е изключено“, заяви Николай Денков.

По същото време, в интервю за Би Ти Ви Мария Гайдаров, зам.-министър на образованието, подчерта, че връщане на учениците в клас не е възможно, докато не се осигури „абсолютно безопасна среда“ за учениците чрез тестване и допълни, че разумният срок за връщане не е следващата седмица.

Тя не се ангажира с прогноза кога реално децата ще се върната в училищата, като подчерта, че все още има множество неизвестни по въпроса. Сред тях е и осигуряването на тестове, което може да се забави, ако обществената поръчка бъде обжалвана.

Николай Денков отново напомни, че изборът дали децата да учат присъствено с тестове, или да останат от вкъщи ще е на родителите и увери, че независимо кога започне процесът по изследване и връщане в класните стаи, родителите и учителите ще бъдат уведомени предварително.Родителите и учителите ще бъдат уведомени минимум два дни предварително кога ще започне тестването.Той допълни, че властите подготвят и информационна кампания за тестовете, която ще започне след като бъде избран видът тест. По думите му обсъжданите варианти са два: с проба от устата, която детето само взима с тампонче от устата си с книжно пликче, в което детето плюе, а след това с пипетка слага съдържанието в теста. „И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат“, каза министърът.
По данни на Мария Гайдарова в момента около 30% от учениците в България учат онлайн, като това включва и общините, където заболеваемостта все още е под 750 на 100 хил. души и училищата редуват випуските в клас и дистанционно. В карантина са 2.4 на сто от учителите.

Related posts

Съобщиха мерките за подкрепа, които ще продължат да действат и след края на извънредната епидемична обстановка

admin

189 са новите случаи с COVID-19 днес

admin

8 140 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Ретро парад в Благоевград, Симитли и Банско

admin

Ясни са имената на новите депутати от област Благоевград

Дани Тренчева

3616 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment