19.03.2024
Covid-19 Свят

Достъпен е европейският COVID сертификат за преболедуване с антигенен тест

На 22 февруари т.г. Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест.

Тази възможност е предвидена включително за лица, тествани на или след 1 октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за COVID-19.

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19. Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС. Това съобщиха от Здравното ни министерство. 

Припомняме, че преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти.

Всички лица, преболедували, доказано с бърз антигенен тест, изследвани на или след 1 октомври 2021 г., вече могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) своя Европейски цифров COVID сертификат.

За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

Related posts

COVID-19: Ръст в процента на нови случаи

admin

52 случая на Омикрон потвърдени у нас

Дани Тренчева

654 са новите потвърдени случаи на КОВИД-19 у нас

admin

Турция трайно се отдалечава от ценностите и стандартите на ЕС

admin

Четирима загинали при пожар на къща обитавана от българи в Германия

admin

Кьовеши иска повече европейски прокурори в България

Leave a Comment