19.04.2024
Covid-19 България

Кацаров: Неоснователни са твърденията, че няма по-строги мерки заради предизборната кампания

Той опроверга информациите, че има болници, в които липсва кислород

Като „неоснователни“ здравният министър д-р Стойчо Кацаров определи твърденията, че властите не налагат по-строги противоепидемични мерки заради предизборната кампания. В ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS министърът категорично заяви, че всички ограничения са наложени след разговори с директорите на РЗИ-тата. По думите на Кацаров президентът Румен Радев е бил информиран за заповедите, но не е търсено съгласието му.

„Никой не може да ми повлияе. Не искаме здравната система да се претовари. Няма да го допусна“, категоричен бе здравният министър.

Той съобщи, че броят на заразените с коронавирус в четвъртата вълна е с близо 30% по-висок на седмична база в сравнение с предишните пикове на пандемията. Съотношението между починали и заразени пък било по-ниско, както и хоспитализацията. „Причината е, че здравната система работи по-добре“, заяви Кацаров.

„Засега не се налага локдаун. Мерките са достатъчно строги. Ако спазваме тези със зеления сертификат, дистанцията и хигиената, смятам, че ще се справим. Зеленият сертификат е строга мярка, но тя дава възможност да ходиш на работа, на училище, на ресторант, в магазина. Тя не лишава, а открива възможности, които иначе не бихме имали и намалява риска. Алтернативата е да затворим всичко“, коментира той.

Д-р Кацаров смята, че мнозинството българи са приели ограниченията и ги спазват.

„Очаквам намаляването на заболеваемостта да се види в близките дни. Това ще се случи с правилните мерки, които хем ни помагат да ограничим заразата, хем позволяват на хората да продължат да водят естествен начин на живот. Идната седмица ще се опитаме да възстановим и присъственото обучение в безопасна среда“, каза още здравният министър.

Той призна, че се отнася „много критично“ към зеления сертификат и все още имал резерви, но приел тази мярка, защото ЕСПЧ се произнесъл в нейна полза.

„Аз съм лекар, разумен човек съм, отнасям се с недоверие към нещата. По принцип са необходими средно 10 години, за да се разработи ваксина. Но наскоро станахме свидетели на чудо – ваксините срещу COVID-19 се изработиха буквално за една година. В света вече са поставени над 6 млрд. дози и няма тежки случаи на странични реакции, само единични такива“, подчерта министърът.

„Осигуряваме респиратори, изпратени в различни болници по проекти, които не се използват. Наличните ресурси трябва да се ползват по-ефективно. Беше подписан анекс, който да позволи на болниците от второ ниво на компетентност да сключат договор за лечение на пациенти с коронавирус. Това може да ни даде допълнително около 80 реанимационни легла“, каза още д-р Кацаров. И опроверга твърдението, че има болници, в които липсва кислород, но призна, че някои лечебни заведения изпитват проблеми с количеството.

Относно тестовете за антитела Кацаров заяви, че критериите за това те да станат основание за издаване на зелен сертификат са много – какви са референтните граници и нивата, които гарантират защита, кои видове антитела да се признават.

„Ако се стигне до положително становище от експертите по този въпрос, те ще трябва да кажат и колко време трябва да бъде валиден такъв документ. Всички сме се ваксинирали през годините, но никой не си е мерил антителата. Дори да имаш висок титър, това не е пречка да се ваксинираш. Не съм ходил да си меря антитела, за да реша да се ваксинирам – това е форма на глупост“, смята министърът.

Related posts

Откриха тялото на 67-годишен мъж в хасковско село

admin

2 379 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Алибегов: Няма да спазваме новите заповеди на властите, обричат ни на фалити

Дани Тренчева

САЩ одобриха Covid ваксинация на деца на възраст между 5 и 11 г.

Дани Тренчева

Бойко Борисов е задържан

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment