25.04.2024
Без категория

Япония е в готовност да доставя газ за Европа

Япония е готова да организира доставките на втечнен природен газ за европейските страни в случай на изостряне на ситуацията около Украйна и последващо прекъсване на доставките на руски газ за Европа, съобщават БГНЕС. Според информационната агенция Киодо, по-късно днес се очаква официално изявление по въпроса.

Япония планира да осигури достатъчно газови запаси за себе си, преди да осигури доставки за европейските държави. Обемът и сроковете на доставките не се уточняват.

Миналата седмица японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Коичи Хагиуда, коментирайки съобщенията за преговори между САЩ, ЕС и азиатските държави за увеличаване на доставките на газ за Европа в случай на ескалация на напрежението около Украйна, заяви, че правителството ще проучи възможни варианти, които няма да се отразят неблагоприятно на японското население.

Миналият месец медии съобщиха, че Вашингтон търси алтернативни източници на природен газ за Европа, в случай че Русия прекрати транзита през Украйна. Според съобщенията САЩ смятат, че прекъсването на износа по други маршрути е по-малко вероятен сценарий.

Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Вашингтон вече е изпратил над 20 газови танкера в Европа в опит да намери алтернатива на руското гориво. Според медията американските власти са провели видеоразговори с официални лица от цял свят, опитвайки се да убедят купувачите в Южна Корея, Япония и други страни, които вече са платили за доставките на газ, да ги пренасочат към Европа.

На свой ред европейски официални лица планират да посетят Доха и Баку, за да осигурят доставки на газ.

Related posts

Трети ден протести в Пловдив

admin

Аржентина е Световен шампион в Катар

admin

Заев: С Кирил Петков се разбрахме най-късно до 6 месеца да има решение

Дани Тренчева

Само Унгария е по-корумпирана от България, сочи проучване

admin

Честваме 114 години независима България

admin

Времето: Днес ще бъде слънчево, но остава студено

admin

Leave a Comment