24.03.2023
България

Ще има ли скок в цените на парното и тока от 1 януари?

Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев  и енергийният експерт Мартин Владимиров коментираха в студиото на „Здравей, България” какво ще се случи с цените на тока и парното от 1 януари. 

„Каквото е търсенето, такова е предлагането. Това е нормална пазарна икономика. Вчера „Газпром” постави нов рекорд по доставки на природен газ въобще в историята си. Вярно, че в Северна Европа находищата спадат като количества, но търсенето е по-голямо от предлагането.  Предстоят най-тежките зимни месеци. Над 20% от електроенергията в ЕС се произвежда от газови централи”, обясни Куюмджиев.

По думите му мораториумът „е откровена глупост”. „Има няколко други начина, по които можеше цената на електроенергията да се задържи. Средната сметка в страната е около 55 лв. Увеличение от 12% означава 6-7 лв. на месец за домакинство, което не е много. Този мораториум за 3 месеца ще струва около 2 млрд. лв. на страната”, каза още бившият зам.-министър на енергетиката.

„Цените на природния газ в момента са изключително променящи се. След 10 декември, когато беше подадена заявката на „Булгаргаз”, имаше рязък скок на цената, след това рязък спад. Има изгледи това предложено увеличение да се запази, ако се спазят пазарните тенденции”,  заяви Владимиров.

Според него българските цени на природния газ остават много по-ниски от средните в Европа. „Когато наложиш мораториум на цената, предизвикваш финансови проблеми в други дружества. Косово направи точно и в момента имат режим на тока”, уточни  Мартин Владимиров.

 По думите му решенията в енергийния сектор трябва да се взимат на базата на подробен анализ на данни. „Не е добре на всеки два дни да променяме методиката за определяне на субсидии за бизнеса. Цяла Европа е в тази енергийна криза”, заключи енергийният експерт. 

Related posts

МОСВ предупреди за възможно повишаване нивата на язоворите у нас

Дани Тренчева

ПП се оплака от „съпротива и саботажи на всяка крачка”

Нейнски: Руският посланик трябва да бъде извикан заради случая с журналиста Христо Грозев

admin

Прогноза за времето 26 януари 2022

Дани Тренчева

„Сиела Норма”: Около 250 машини трябва да бъдат подменени до балотажа

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 7 декември 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment