18.06.2024
България Култура и изкуство

Честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев

Отбелязваме 150 години от рождението на революционера Гоце Делчев. Годишнинaта ще се чества на редица места в България и Северна Македония. Кулминацията на събитията у нас ще бъде в Благоевград.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Северна Македония.

Според проф. Пламен Павлов това е един от примерите, който може да обедини България и Северна Македония и е сравним с Апостола на свободата Васил Левски.

Подготвена е и брошура за Гоце Делчев, която ще бъде изпратена до Европейския парламент, Европейската комисия и много чужди посолства. Целта е да всички да се запознаят с българина – Гоце Делчев.

Президентът Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков ще се присъединят към честванията в Благоевград, а министърът на външните работи Теодора Генчовска заминава за Северна Македония, където ще поднесе цветя на гроба на героя в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Related posts

Криминално проявен мъж преби бившата си съпруга

admin

43 от машините на изборите у нас не работят

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 21 февруари 2022

Дани Тренчева

Христо Иванов: Коалицията е стигнала своя концептуален таван

Петър Петров

ДБ поиска България да изгони Митрофанова

Възстановиха движението по АМ „Струма“ при зловещия 32-и километър

Дани Тренчева

Leave a Comment