30.06.2022
България Култура и изкуство

Честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев

Отбелязваме 150 години от рождението на революционера Гоце Делчев. Годишнинaта ще се чества на редица места в България и Северна Македония. Кулминацията на събитията у нас ще бъде в Благоевград.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Северна Македония.

Според проф. Пламен Павлов това е един от примерите, който може да обедини България и Северна Македония и е сравним с Апостола на свободата Васил Левски.

Подготвена е и брошура за Гоце Делчев, която ще бъде изпратена до Европейския парламент, Европейската комисия и много чужди посолства. Целта е да всички да се запознаят с българина – Гоце Делчев.

Президентът Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков ще се присъединят към честванията в Благоевград, а министърът на външните работи Теодора Генчовска заминава за Северна Македония, където ще поднесе цветя на гроба на героя в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Related posts

Кирил Петков: Новото мнозинство от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и останалите депутати от „Има такъв народ“ не можаха да направят дори предложение за председател на Народното събрание

admin

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

Дани Тренчева

Мутафчийски: Все повече пациенти признават,че са с фалшив сертификат, когато се влошат

Дани Тренчева

Румен Радев с първи коментар след изборния ден

Дани Тренчева

Може да бъде поискано прегласуване на мораториума за цената на тока

Дани Тренчева

Изписаха от „Пирогов” двама от пострадалите на „Струма”

Дани Тренчева

Leave a Comment