09.02.2023
България Култура и изкуство

Честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев

Отбелязваме 150 години от рождението на революционера Гоце Делчев. Годишнинaта ще се чества на редица места в България и Северна Македония. Кулминацията на събитията у нас ще бъде в Благоевград.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Северна Македония.

Според проф. Пламен Павлов това е един от примерите, който може да обедини България и Северна Македония и е сравним с Апостола на свободата Васил Левски.

Подготвена е и брошура за Гоце Делчев, която ще бъде изпратена до Европейския парламент, Европейската комисия и много чужди посолства. Целта е да всички да се запознаят с българина – Гоце Делчев.

Президентът Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков ще се присъединят към честванията в Благоевград, а министърът на външните работи Теодора Генчовска заминава за Северна Македония, където ще поднесе цветя на гроба на героя в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Related posts

Разследва се тежък пътен инцидент в Пернишко

Дани Тренчева

Омбудсманът настоя за увеличение на компенсациите за битовите потребители на природен газ

Дани Тренчева

Третокласници и четвъртокласници от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли почетоха Васил Левски

Дани Тренчева

СЗО: Прекомерна употреба на антибиотици в България

Дани Тренчева

Ромски оркестър „изпраща“ Радостин Василев пред ММС

44 милиона лева отпусна правителството за купуване на нови училищни автобуси

admin

Leave a Comment