19.03.2024
България

КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор

Конституционния съд насрочи свое заседание на 8 февруари 2022 г., когато ще преразгледа Конституционно дело №17 от 2021 г. То е образувано по искане на Министерския съвет, предава NOVA.

Изпълнителната власт се е обърнала с питане дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Делото е допуснато за решаване.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно проф. Янаки Стоилов беше назначен за Конституционен съдия от квотата на президента.

Ето и пълното съобщение на КС:

Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари 2022 г. (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“.

Делото е за решаване. Докладчик: съдия Филип Димитров.

Related posts

515 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалитe 24 часа

Дани Тренчева

26.12.2022г. – Събор на Пресвета Богородица

admin

Отново надрусан водач на пътя: Блъсна пешеходец в столицата

admin

Дневен хороскоп за 5 януари 2022

Дани Тренчева

Очаква се ЕК да одобри помощ за бизнеса от 110 лв. за мегаватчас електроенергия

Дани Тренчева

Прокуратурата разследва инцидента с бързия влак Варна-София

admin

Leave a Comment