25.09.2023
България

ЦИК и „Сиела Норма“ в спор за резервните машини

От фирмата „Сиела Норма“, която доставя машините за изборите в неделя, заявиха пред БНР, че 199-те машини, които са в неин склад, включват 150, доставени преди дни през летище „София“, както и други 36 – пак доставка от последните седмици.

Късно снощи регистрирана за изборите формация даде брифинг и обяви, че има нова доставка на устройства и изрази съмнения за манипулации на вота. От „Сиела Норма“ отрекоха обвиненията.

Вчера изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров уведоми с писмо Централната избирателна комисия за тези машини, които ще се използват за резервни части. Поиска и освобождаване на другите задържани 228, които се ще ползват за същата цел. До момента от „Сиела Норма“ са установили 136 устройства с проблеми.

От ЦИК сезираха ДАНС и вътрешния министър Бойко Рашков за разминавания по подаваната до момента информация от фирмата доставчик. Председателят на Комисията Камелия Нейкова коментира:

В това писмо от 3 ноември той (Веселин Тодоров – бел. ред.) е посочил, че са (машините – бел.ред.) за Албания, за Грузия и са собственост на „Смартматик“. Ако тези машини са предназначени във връзка с поддръжката по договор №1 от 6 февруари, как така се поддържат машините с машини, които са чужда собственост? Или може би г-н Тодоров за пореден път ще твърди, че ЦИК нещо не е наясно с цялата ситуация“.Пред склада на фирмата вече има засилено полицейско присъствие.

Очаква се днес в Министерството на външните работи да бъде даден брифинг във връзка с организацията на вота зад граница на 14 ноември.

Related posts

Нови 747 заразени с коронавирус у нас

admin

ВКС потвърди присъдите на машинистите, отговорни за трагедията в Хитрино

admin

Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините

Дани Тренчева

Стотици чакат на опашка за монетата на Гоце Делчев

Дани Тренчева

Православната църква почита св. великомъченица Екатерина

Дани Тренчева

„Автомагистрали“ има трима нови шефове

Leave a Comment