28.05.2024
България

ЦИК и „Сиела Норма“ в спор за резервните машини

От фирмата „Сиела Норма“, която доставя машините за изборите в неделя, заявиха пред БНР, че 199-те машини, които са в неин склад, включват 150, доставени преди дни през летище „София“, както и други 36 – пак доставка от последните седмици.

Късно снощи регистрирана за изборите формация даде брифинг и обяви, че има нова доставка на устройства и изрази съмнения за манипулации на вота. От „Сиела Норма“ отрекоха обвиненията.

Вчера изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров уведоми с писмо Централната избирателна комисия за тези машини, които ще се използват за резервни части. Поиска и освобождаване на другите задържани 228, които се ще ползват за същата цел. До момента от „Сиела Норма“ са установили 136 устройства с проблеми.

От ЦИК сезираха ДАНС и вътрешния министър Бойко Рашков за разминавания по подаваната до момента информация от фирмата доставчик. Председателят на Комисията Камелия Нейкова коментира:

В това писмо от 3 ноември той (Веселин Тодоров – бел. ред.) е посочил, че са (машините – бел.ред.) за Албания, за Грузия и са собственост на „Смартматик“. Ако тези машини са предназначени във връзка с поддръжката по договор №1 от 6 февруари, как така се поддържат машините с машини, които са чужда собственост? Или може би г-н Тодоров за пореден път ще твърди, че ЦИК нещо не е наясно с цялата ситуация“.Пред склада на фирмата вече има засилено полицейско присъствие.

Очаква се днес в Министерството на външните работи да бъде даден брифинг във връзка с организацията на вота зад граница на 14 ноември.

Related posts

Гарантирането на въздушния суверенитет на България беше обсъдено на работна среща в президентската институция

Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна

Дани Тренчева

18-годишен младеж загина при катастрофа

admin

Кирил Петков: До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, които пострадаха от градушки

Засилени полицейски проверки в страната за празниците

admin

Янев и Заев: Трагедиите са общи. И в добро, и в лошо сме заедно

Дани Тренчева

Leave a Comment