23.07.2024
България Темида

Прокурор получи плик, съдържащ патрон и изрезки със заплашителни послания

През последната година прокуратурата многократно алармира за политически натиск върху институцията, магистрати и техните близки. Днес съм тук, за да обява поредната форма на натиск върху наш колега. Натиск, който има криминален характер. Това заяви на пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В държава членка на Европейския съюз магистрат получава заплахи за убийство за това, че си върши работата. Вчера на ул. „Черковна“ в град София в служебен кабинет на магистрат в шкаф е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити патрон, калибър 9 мм и няколко хартиени бележки, представляващи напечатани изрезки на отделни думи, посочи още Милева.

По думите и е недопустимо прокурор да намери плик, адресиран лично до него, съдържащ патрон и изрезки с послания.

На изрезките пише „кръв“ и „информиран“. Всеки може да си направи извод заплаха ли е това и каква е целта. Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която нашият колега е посещавал през последните месеци. Както и бележка с името на чужда държава. Тези послания са намерени са в служебен кабинет. В сграда ползвана от независимата съдебна власт, охранявана от органите на правосъдието, добави още говорителят на главния прокурор.

Целта е магистратите да се страхуват да изпълняват задълженията си. Те трябва да бъдат самостоятелни и да изпълняват задълженията си без външен натиск и вмешателство“, каза още Сийка Милева.

Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства. Не нашите колеги и техните близки да са подложени на системни преследвания и заплахи. Основните принципи свързани с основите на прокуратурата в едно демократично общество. Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземане на своите решения и да изпълняват задълженията си без натиск или вмешателство. Държавите трябва да гарантират, че прокурорите могат да изпълняват своите функции без възпрепятстване и тормоз, коментира още говорителят на главния прокурор.

Сийка Милева уточни, че случаят се касае за магистарт който повече от година е с поставена охрана поради неговата застрашеност.

Как държавата ще гарантира, че утре това няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии?, попита Сийка Милева.

Доживяхме наши колеги да извършват огледи в служебните ни кабинети и да разпитват пострадали колеги, чийто живот е поставен под заплаха“, допълни тя

Тя отбеляза, че за случая ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейският парламент, Консултативният съвет на европейските прокуратури, посолствата у нас на държавите членки на ЕС, САЩ и Великобритания.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето

admin

Двама тийнейджъри загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Дани Тренчева

Нинова: Съдът е отхвърлил и жалбата на А1 срещу забраната да вдига цените

Дани Тренчева

НСИ: Годишната инфлация за октомври 2021 г. спрямо октомври 2020 г. е 6%

Дани Тренчева

Прокуратурата разследва тежка телесна повреда на новородено в болница в Търговище

Дани Тренчева

Акция срещу купения вот в столичния квартал „Факултета“

Дани Тренчева

Leave a Comment