24.04.2024
България Политика

ЦИК готови за избори на 2 април

26 март е твърде ранна дата, на която не бихме могли да проведем изборите с машини. Но на 2 април ще имаме необходимите количества хартия за тях, която отговаря на изискванията.

Това обяви в парламента председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя бе извикана по спешност от депутатите, за да изясни кои са реалистичните дати изборите да бъдат проведени съгласно изискванията на новия Изборен кодекс.

Той предвижда на предсрочния вот да се гласува както с хартиена бюлетина, така и с машини. Новото е, че устройствата трябва да разпечатват на защитена хартия своеобразни втори тип бюлетини, които ще се броят също като обикновените, попълнени с химикалка.

Именно сроковете за доставка на въпросната хартия изглеждаше като възможен препъникамък пред по-ранното провеждане на вота.

„ЦИК има има готовност с първите си решения да определи мандатите на избирателните райони след националното преброяване“, каза още Камелия Нейкова. Реорганизацията на броя депутати, който всеки Многомандатен избирателен район излъчва, се налага заради промените в разпределението на населението, установени от преброяването през 2021 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Василев: Няма да бъде удължен мораториумът върху цените на тока, парното и водата

Дани Тренчева

Работник пострада при инцидент във военния завод „Дунарит“

admin

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Дани Тренчева

Кацаров: Дворът на болница „Лозенец“ е най-подходящ за детска болница

Дани Тренчева

МФ ще обжалва отказа за образуване на наказателно производство за нарушения в АПИ

Дани Тренчева

Министерският съвет ще проведе извънредно заседание днес

admin

Leave a Comment