19.04.2024
Пулсът на Югозапада Разлог

С приходи от частна инвестиция Община Разлог изгражда нов атрактивен парк на 40

Община Разлог с поглед към бъдещето на инвестиции в зелена енергия – производство на зелен водород и изграждане хранилище за електроенергия, което да гарантира енергийната сигурност на Разложката котловина.

С приходите от тази инвестиция Община Разлог изгражда нов атрактивен парк на 40 декара за жителите и туристите на общината.

Г-н Гюров, в Община Разлог има постъпило инвестиционно намерение за разширение на съществуващ фотоволтаичен парк. Разкажете повече за това какво предвижда инвестицията?

 Фирмата инвеститор е „Инвесто Партньрс“ ЕАД и има инвестиционно намерение за разширение на вече изграден и действащ фотоволтаичен парк с мощност 28,5 MW (33 MWp). Разширението обхваща 730 декара общински терен.

Фирмата имат изградена собствена подстанция за високо напрежение, което е голямо предимство и гарант, че инвестицията ще бъде осъществена, тъй като няма да бъде изправена пред все по-често срещания проблем на други инвеститори, а именно липса на достъп до електроразпределителната мрежа.

Оценяваме предимствата на тази инвестиция в зелена енергия и сме внесли предложение в Общински съвет – Разлог за Учредяване право на строеж за срок от 35 години на 730 декара общински терен, който се състои от пасища, земеделски имоти от нисък клас, които дори не могат да се ползват за пасище, както и други ниски категории ниви.

 Какви ще бъдат ползите за община Разлог от учредяване право на строеж?

– На първо място искам да подчертая и да бъде ясно, че Община Разлог си остава собственик на земята, ние не искаме и няма да прехвърляме cобствеността на земята. Земята си остава общинска, като след 35 години, когато изтече срока на учреденото право на строеж, общината ще придобие всичко изградено върху нейния терен.

В рамките на две години от учредяване право на строеж Община Разлог ще получи приходи между 1 100 000 – 1 200 000 лева съгласно конкретната цена, която ще бъде определена с Решение на Общински съвет – Разлог. В тази сума се включват приходите от учредяване право на строеж, както и приходите, които допълнително общината ще получи от различни такси като например издаване на разрешително за строеж, въвеждане на обекта в експлоатация и други.

Инвеститорът ще заплати и местен данък в размер на 2,2% от стойността на Учреденото право на строеж. Всички разходи по промяна предназначение на земята, както и за изменение на Общия Устройствен план, които са задължителни процедури, ще бъдат за сметка на инвеститора.

След промяна на предназначението в урбанизирана територия Община Разлог ще има приходи и от годишен данък на тези 730 декара през целия 35-годишен период.

 Какво предвижда инвестиционното намерение на фирма „Инвесто Партньрс“ ЕАД?

Разширяването на фотоволтаичния парк е само първата стъпка на конкретния инвеститор. Предвижда се изграждане на инвестиции за производство на зелен водород, което е 100% възобновяема чиста енергия. Следващата стъпка на инвеститора е изграждане на хранилище за електроенергия, което да балансира свръхпроизводството пред деня, и да може да бъде гарантирано електро подаване и през нощта. Това ще даде енергийна сигурност и стабилност за подаване на електро енергия, както към жителите, така и към бизнеса на територията на цялата Разложка котловина. Това за в бъдеще ще бъде все по-ценено, по-скъпо и по-трудно да бъде осигурено.

 Какви доходи би получила Община Разлог за 35 години от тези 730 декара земя, ако не се реализира инвестицията?

В момента Община Разлог получава приходи от само от приблизително 400 декара от всички тези 730 декара. Годишният приход е в размер на 6 000 лева. Ако трябва да изчислим колко приходи бихме получили за 35 години от рента, то сметката показва 210 000 лева.

 За какво бихте инвестирали средствата от учреденото право на строеж за разширяване на фотоволтаичния парк?

Средствата, които Община Разлог ще придобие от учреденото право на строеж за разширяване на фотоволтаични парк ще бъдат вложени в изграждането на нов и уникален за нашата територия парк. Приходите от една екологична инвестиция ще бъдат инвестирани в друга екологична инициатива, каквато е изграждането на нов атрактивен парк за отдих и туризъм в Разлог.

 На какъв етап е тази идея за изграждане на нов парк в Разлог?

Предвиждаме да изградим нов парк на територия от 40 декара в Разлог. Концепцията е това да бъде място за отдих и почивка, с максимално запазена естествена среда, кътове и зони за игра изградени от дърво и камък. Планираме да има зоокът, зона за пикник и зона за детски игри, спортна зона, обособено място за почивка, въжен мост, креативни пързалки, люлки и пътеки. Разбира се ще има и обособено място за паркинг.

Събираме различни предложения и идеи как да изглежда парка, като предстои да възложим проектирането му. Този проект е дългосрочен и ще бъде реализиран в рамките на следващите 2 години. Разчитаме на идеи и от местните хора. Убеждението ни е, че Разлог заслужава още нови места за отдих и туризъм, от които да се възползват местното население и туристите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Учители и ученици от училището в село Долно Осеново с поредица от инициативи за Световния ден на розовата фланелка

Дани Тренчева

Коледното настроение в Детска градина „Радост“ започна!

Дани Тренчева

Новият център за настаняване от семеен тип в село Брежани посреща първите си потребители

Дани Тренчева

Заради глад и нищета: Социалните отнеха три деца от майка им

ЮЗУ „Неофит Рилски“ спечели два проекта по програма „Еразъм+“ и един проект по Норвежкия финансов механизъм

Дани Тренчева

Апостол Апостолов: Честит празник, будители от всички сфери и поколения!

admin

Leave a Comment