21.02.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Полена се превърна в работилницата на Баба Марта

В днешния слънчев ден в Центъра за настаняване от семеен тип в село Полена кипеше активна дейност. Работилницата в помощ на Баба Марта в ЦНСТПЛУИ отвори врати.

„Мартенички, мартенички, бели и червени. Сръчните ръчички на момчетата изплели. Да сме живи, да сме здрави. Винаги засмени и успели“. Това бяха думите, които пееха потребители, докато увлекателно изработваха красиви мартенички, усуквайки бяло и червено конче, рисуваха и твориха всякакви красиви неща, свързани с един от най – любимите български празници, какъвто е 1 март.

Според традицията, мартеница се носи до пристигането на щъркелите. Тогава се сваля и се връзва на цъфнало плодно дърво, за да даде много плодове. В случай, че овошките са вече прецъфтели, обичаят повелява мартеницата да се скрие под скала или голям камък, за да отиде магическата й сила в земята и природата.

За финал на творческия ден, потребителите и служителите на ЦНСТПЛУИ в селото, украсиха ръчно направено дърво с мартенички, както и накичиха със символа за месец март дърво в двора на социалния център, за да може всички хора да му се радват, когато го видят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Зрелищна катастрофа край Банско

admin

Кметството в село Крупник получи дарение от 95 стека минерална вода за нуждите на населението

Дани Тренчева

Трима депутати на „Продължаваме промяната“ Благоевград влизат в 47-ото Народно събрание

Дани Тренчева

Бивш общински съветник от Петрич отмъсти на съпругата си

admin

Специализирана полицейска операция в Благоевградско

admin

Венеса Ханджийска от Полена е новият национален шампион на 200 м. бягане, след оспорвано състезание за юноши и девойки в София

Дани Тренчева

Leave a Comment