22.02.2024
България

Хладен душ за България ден преди окончателното решение за присъединяването ни към Шенген

Хладен душ за България ден преди окончателното решение дали се присъединяваме към Шенген. Негативният сюжет не е дело само на Нидерландия, критики към страната ни има и от страна на Австрия. Бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев и бившият председател на Парламентарната комисия по външна политика Димитър Гърдев коментираха темата в предаването „Тази сутрин“.

„В двете държави – Нидерландия и Австрия, предстоят избори следващата година. Те могат да използват темата за разширяването на шенгенското пространство за вътрешнопартийни цели. В техните глави това се свързва с повече мигранти от България и Румъния. Много лесно темата може да бъде експлоатирана вътрешно политически“, отбеляза Филип Гунев.

Той допълни, че австрийците са били по-откровени. Те са заявили в прав текст, че тази година има твърде много мигранти и затова не смятат, че моментът е подходящ за това разширяване. Нидерландците пък се опитаха да скрият същите аргументи под някакви смешни искания за проверки на България по два механизма, които практически не работят.

 

„Ние по принцип знаем отдавна защо ни спират, но този път и те не успяха да го обяснят много ясно. Аргументите издишаха, а на всичкото отгоре Нидерландия по едно време остана и сама. Сега се чувства малко по-уютно. Но трябва да чуем, какво точно казват те. Изискванията към България бяха изпълнени още през 2011 г. След това започнаха да се появяват някакви допълнителни изисквания, които ги нямаше в механизмите“, отбеляза и Димитър Гърдев.

Според него Нидерландия непрекъснато променя условията. В началото е било необходимо да се получи един положителен доклад, но след това са поставили условието докладите да са два положителни едни след друг. Но и това не е било достатъчно, защото в последствие поставят условие тези два положителни доклада да са в рамките на една година и по един механизъм, който обаче вече не съществува.

Според Димитър Гърнев Австрия и Нидерландия също имат проблеми и ако се приложат тези механизми се приложат към тях, вероятно те също няма да могат да отговорят на изискванията. Филип Гунев допълни, че вече има други, по-ефективни механизми за контрол. И двамата се обединиха около това, че нидерландците ще бъдат убедени трудно в това, че България има място в шенгенското пространство. Проблемът е, че те непрекъснато променят условията.

Related posts

Производител предупреди: До дни може да има недостиг на кислород за болниците

Дани Тренчева

Петков: Ако не искаме локдаун – трябва да се ваксинираме

Дани Тренчева

Важна информация за НВО в 7 и 10 клас

admin

Жълт код за снеговалежи е обявен за 9 области във вторник

admin

Румен Радев: Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради

admin

Протест на близки, приятели и роднини на убития Димитър Малинов от Цалапица

admin

Leave a Comment