26.05.2024
България

Фармацевт: До 20% увеличение в цените на лекарствата

„Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти, то отразява инфлацията“. Това заяви в студиото на „Твоят ден“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му най-голям скок в цените ще има при медикаментите без лекарско предписание. „Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. Козметиката и хранителните добавки могат да имат неограничено повишение в цените“, обясни Костов.

Той съобщи, че проблемът с дефицита на медикаменти се задълбочава. „Почти цялата група антикоагуланти ги няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени, потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства се използват за COVID, а преди само за специфични случаи, като например тези за астма“, подчерта фармацевтът.

По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси. „Над 30 000 лева повече сме платили за ток в сравнение с миналата година. Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да го обсъдим в бранша“, изясни той.

Според него няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от произхода и вида. „Има десетки видове, огромно разнообразие. В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите са за 15 лв., а има и под 10 лв.“, посочи Николай Костов.

Related posts

МВнР: Киев иска от нас оръжия, компетентните ведомства ще го обсъдят

Президентът: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ

Дани Тренчева

На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!

admin

Сербезова: Едва 30% са ваксинираните в България

Дани Тренчева

Ангел Джамбазки и група симпатизанти на ВМРО се събраха тази сутрин пред дома на премиера Кирил Петков

Петков: България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС

Дани Тренчева

Leave a Comment