12.08.2022
Covid-19

Учени: Антитела от настинка могат да предпазват от COVID-19

Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят защита срещу COVID, установи проучване на Imperial College London, публикувано днес, което може да послужи за основа на подходи за ваксини от ново поколение.

Имунитетът срещу COVID е сложен и въпреки че има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита, съобщи Ройтерс.

В проучването, започнало през септември 2020 г., са разгледани нивата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предишни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на положителни случаи на COVID скоро след излагането, за да се види дали те са продължили да развиват инфекция. Установено е, че 26-те души, които не са развили инфекция, са имали значително по-високи нива на тези Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили. От Imperial не посочват колко дълго ще продължи защитата от Т-клетките.

„Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при инфектиране с други човешки коронавируси, като обикновената настинка и грип, могат да предпазят от инфекция с COVID-19“, казва авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Авторите на изследването, публикувано в Nature Communications, заявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Източник: БГНЕС

Related posts

Кунчев обяви при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Дани Тренчева

6 278 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid

Дани Тренчева

2 641 са новодиагносицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Безлов: Превърнахме се в един социално-медицински експеримент

Дани Тренчева

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Дани Тренчева

Leave a Comment