25.04.2024
Covid-19

Учени: Антитела от настинка могат да предпазват от COVID-19

Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят защита срещу COVID, установи проучване на Imperial College London, публикувано днес, което може да послужи за основа на подходи за ваксини от ново поколение.

Имунитетът срещу COVID е сложен и въпреки че има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита, съобщи Ройтерс.

В проучването, започнало през септември 2020 г., са разгледани нивата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предишни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на положителни случаи на COVID скоро след излагането, за да се види дали те са продължили да развиват инфекция. Установено е, че 26-те души, които не са развили инфекция, са имали значително по-високи нива на тези Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили. От Imperial не посочват колко дълго ще продължи защитата от Т-клетките.

„Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при инфектиране с други човешки коронавируси, като обикновената настинка и грип, могат да предпазят от инфекция с COVID-19“, казва авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Авторите на изследването, публикувано в Nature Communications, заявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Източник: БГНЕС

Related posts

Кунчев обяви при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Дани Тренчева

Голяма част от учителите не одобряват зелен сертификат в училище

Дани Тренчева

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Дани Тренчева

СЗО: Какво е постковид и състояние и какви са неговите симптоми

Дани Тренчева

Министър Сербезова утвърди образци на Цифров COVID сертификат на ЕС за поставена бустерна доза срещу COVID-19

Дани Тренчева

Доц. Михаил Околийски: Зелените сертификати са добра идея

Дани Тренчева

Leave a Comment