05.02.2023
Covid-19

Учени: Антитела от настинка могат да предпазват от COVID-19

Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят защита срещу COVID, установи проучване на Imperial College London, публикувано днес, което може да послужи за основа на подходи за ваксини от ново поколение.

Имунитетът срещу COVID е сложен и въпреки че има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита, съобщи Ройтерс.

В проучването, започнало през септември 2020 г., са разгледани нивата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предишни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на положителни случаи на COVID скоро след излагането, за да се види дали те са продължили да развиват инфекция. Установено е, че 26-те души, които не са развили инфекция, са имали значително по-високи нива на тези Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили. От Imperial не посочват колко дълго ще продължи защитата от Т-клетките.

„Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при инфектиране с други човешки коронавируси, като обикновената настинка и грип, могат да предпазят от инфекция с COVID-19“, казва авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Авторите на изследването, публикувано в Nature Communications, заявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Източник: БГНЕС

Related posts

Ваксината Спутник вече се признава в Гърция

Дани Тренчева

Няма места в интензивното отделение за лечение на COVID-19 в болницата в Благоевград

Дани Тренчева

2 426 са новозаразените с COVID-19 лица у нас

Дани Тренчева

COVID-19: Ръст в процента на нови случаи

admin

МВР и РЗИ със съвместни мерки за контрол на сертификатите за ваксиниране

Дани Тренчева

5178 са новите случаи на коронавирус, 10,5 на сто положителни проби

Дани Тренчева

Leave a Comment