28.03.2024
България

Каримански: Тази седмица ще станат ясни мерките за битовите абонати, засегнати от енергийната криза

До края на седмицата ще станат ясни мерките за битовите абонати, засегнати от енергийната криза с увеличението на цените. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и член на Комисията по електронно управление и информационни технологии Любомир Каримански след среща в Троян с кмета на общината Донка Михайлова и депутати от Ловешка област.

„Проблемите с енергетиката са в ход на решаване. Няма да има такава голяма тежест това, което предизвика смут в цяла България от гледна точка цените на енергопроизводителите, най-вече на търговците към крайните потребители“, каза Каримански.

По думите му тази седмица ще излязат конкретните мерки за битовите потребители, както и критериите за бизнеса.

„Коментира се таванът от 30 % компенсации да бъде качен на 35-40 процента, защото има такъв ресурс. Пари има в държавата, важно е начинът, по който ги изразходваме и да знаем, че когато има такъв тип увеличение на електричеството и газа, много често за бизнеса трябва да бъде споделен рискът. Няма как държавата да го понесе целия“, добави народният представител.
Според него покачването на цените и инфлацията в по-голямата си част е привнесен проблем в България от другите страни в Европа, той не се е генерирал вътре в страната.

„Към битовите абонати ще се подходи с мерки, които са необходими към всеки един от тях. Те към този момент са в обхвата на т. нар. мораториум. Ние като коалиция ще намерим начин, по който всеки един битов абонат да бъде справедливо компенсиран“, посочи още Любомир Каримански.

Източник: БТА

Related posts

Прогноза за времето

admin

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините днес

admin

СЗО предупреди: Едва 40% от здравните работници в България са ваксинирани

Дани Тренчева

Зелен сертификат ще получат и преболедувалите с направен антигенен тест

Дани Тренчева

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

Христо Иванов: Ще трябва да сме търпеливи да дадем време за усилието за третия мандат

admin

Leave a Comment