29.03.2024
Икономика Свят

Ускоряване на ноемврийската инфлация в САЩ до близко 40-годишен връх от 6,8%

Потребителската инфлация в САЩ продължи да нараства през ноември, като се ускори до 39-годишен връх от 6,8%, оказвайки все по-голям натиск върху домакинствата, тъй като те се сблъскват с нарастващите цени на бензина, газа, храните, автомобилите, наемите и на реди други стоки и услуги.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през ноември с 0,8% спрямо октомври, когато нарасна с 0,9%, показват данни на Департамента по труда, публикувани в сряда.

Спрямо година по-рано (ноември 2020 г.) американската потребителска инфлация се ускори до цели 6,8% от 6,2% през октомври, достигайки най-високо ниво от далечния юни 1982 година.

Така инфлацията надвишава за втори пореден месец повече от три пъти целевото ниво от 2 на сто на Федералния резерв на САЩ.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) пък нарасна на месечна база с 0,5% и се повиши на годишна база с 4,9% след повишение с 4,6% през октомври, като това е най-солидното повишение на основната инфлация от юни 1991 г.

Цената на бензина скочи през ноември с 6,1%, като важното гориво вече струва с около 60% повече, отколкото преди година, но през следващите няколко месеца може да има известно ценово понижение след известно поевтиняване на петрола в последно време.

Цените на храните се повишиха през ноември с 0,7% и не показват никакви признаци на скорошен спад. Цените на хранителните стоки се покачиха с 6,4% през последната година, което е най-голямото им увеличение от 2008 година.

Рязко повишение през миналия месец имаше и при цени за нови и употребявани автомобили и камиони, за обзавеждане за дома, за дрехи и самолетни билети.

Единствените забележими спадове в цените бяха отчетени при автомобилните застраховки и на тези за отдих и развлечения.

Източник: БНР

Related posts

 Иван Иванов относно евентуални преговори с „Газпром”

admin

Протести в Гърция заради тежката ситуация в държавните болници

Дани Тренчева

Ще анулира ли Гърция българските зелени сертификати

Дани Тренчева

Турската лира отбеляза ново рекордно ниско ниво

Дани Тренчева

Стачка блокира гръцките пристанища

Дани Тренчева

На 3 януари Земята ще се приближи максимално близо до Слънцето

Дани Тренчева

Leave a Comment