21.03.2023
Икономика Свят

Ускоряване на ноемврийската инфлация в САЩ до близко 40-годишен връх от 6,8%

Потребителската инфлация в САЩ продължи да нараства през ноември, като се ускори до 39-годишен връх от 6,8%, оказвайки все по-голям натиск върху домакинствата, тъй като те се сблъскват с нарастващите цени на бензина, газа, храните, автомобилите, наемите и на реди други стоки и услуги.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през ноември с 0,8% спрямо октомври, когато нарасна с 0,9%, показват данни на Департамента по труда, публикувани в сряда.

Спрямо година по-рано (ноември 2020 г.) американската потребителска инфлация се ускори до цели 6,8% от 6,2% през октомври, достигайки най-високо ниво от далечния юни 1982 година.

Така инфлацията надвишава за втори пореден месец повече от три пъти целевото ниво от 2 на сто на Федералния резерв на САЩ.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) пък нарасна на месечна база с 0,5% и се повиши на годишна база с 4,9% след повишение с 4,6% през октомври, като това е най-солидното повишение на основната инфлация от юни 1991 г.

Цената на бензина скочи през ноември с 6,1%, като важното гориво вече струва с около 60% повече, отколкото преди година, но през следващите няколко месеца може да има известно ценово понижение след известно поевтиняване на петрола в последно време.

Цените на храните се повишиха през ноември с 0,7% и не показват никакви признаци на скорошен спад. Цените на хранителните стоки се покачиха с 6,4% през последната година, което е най-голямото им увеличение от 2008 година.

Рязко повишение през миналия месец имаше и при цени за нови и употребявани автомобили и камиони, за обзавеждане за дома, за дрехи и самолетни билети.

Единствените забележими спадове в цените бяха отчетени при автомобилните застраховки и на тези за отдих и развлечения.

Източник: БНР

Related posts

Съюзът на пчеларите: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Дани Тренчева

Япония затваря границите си за чужденци до края на февруари

Дани Тренчева

Двуцифрен ръст в цените на стоките, които най-често използваме в домакинствата за последната година

admin

Трима в неизвестност след силна експлозия във фабрика за производство на взривни вещества в Гърция

admin

Цените в магазините няма да паднат, трябва да увеличаваме доходите си

admin

Спецпрокуратурата оглави Постоянната конференция на прокурорите от 12 европейски страни

Дани Тренчева

Leave a Comment