20.04.2024
Икономика Свят

Ускоряване на ноемврийската инфлация в САЩ до близко 40-годишен връх от 6,8%

Потребителската инфлация в САЩ продължи да нараства през ноември, като се ускори до 39-годишен връх от 6,8%, оказвайки все по-голям натиск върху домакинствата, тъй като те се сблъскват с нарастващите цени на бензина, газа, храните, автомобилите, наемите и на реди други стоки и услуги.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през ноември с 0,8% спрямо октомври, когато нарасна с 0,9%, показват данни на Департамента по труда, публикувани в сряда.

Спрямо година по-рано (ноември 2020 г.) американската потребителска инфлация се ускори до цели 6,8% от 6,2% през октомври, достигайки най-високо ниво от далечния юни 1982 година.

Така инфлацията надвишава за втори пореден месец повече от три пъти целевото ниво от 2 на сто на Федералния резерв на САЩ.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) пък нарасна на месечна база с 0,5% и се повиши на годишна база с 4,9% след повишение с 4,6% през октомври, като това е най-солидното повишение на основната инфлация от юни 1991 г.

Цената на бензина скочи през ноември с 6,1%, като важното гориво вече струва с около 60% повече, отколкото преди година, но през следващите няколко месеца може да има известно ценово понижение след известно поевтиняване на петрола в последно време.

Цените на храните се повишиха през ноември с 0,7% и не показват никакви признаци на скорошен спад. Цените на хранителните стоки се покачиха с 6,4% през последната година, което е най-голямото им увеличение от 2008 година.

Рязко повишение през миналия месец имаше и при цени за нови и употребявани автомобили и камиони, за обзавеждане за дома, за дрехи и самолетни билети.

Единствените забележими спадове в цените бяха отчетени при автомобилните застраховки и на тези за отдих и развлечения.

Източник: БНР

Related posts

Обявиха тридневен траур в РС Македония

Дани Тренчева

Минималната заплата в ЕС: Под 1000 евро в 13 страни, над 1500 евро – в други шест

Дани Тренчева

Повече институции ще могат подават сигнали към Европейската прокуратура

Дани Тренчева

18 загинали при въздушно нападение край Одеса

Дани Тренчева

Двама от пострадалите на АМ „Струма“ вече са в Скопие

Дани Тренчева

Заради скъпия ток: С колко ще поскъпне почивката в родните курорти?

Дани Тренчева

Leave a Comment