23.04.2024
Свят

Русия забрани британски авиокомпании да използват въздушното й пространство

Русия забрани на британските авиокомпании да кацат на нейните летища или да пресичат въздушно й пространство. Това съобщи държавният регулатор за гражданското въздухоплаване, цитиран от Ройтерс. 

Това се случи след като Лондон спря полетите на руския национален авиопревозвач „Аерофлот“ във Великобритания в отговор на решението на Кремъл да нападне Украйна.

Налагането на руските ограничения върху британските авиокомпании е ответна мярка на забраната за полетите на „Аерофлот“, каза британският министърът на отбраната Бен Уолъс.

„Мисля, че това е ответът им, затова че забранихме на „Аерофлот“ да използва (въздушното пространство – бел. р.) и каца във Великобритания. Това е техният отговор в стил „зъб за зъб““, добави Уолъс в предаването „Добро утро, Великобритания“ на телевизия Ай Ти Ви.

Главният изпълнителен директор на Ай Ей Джи (IAG), която е собственик на „Бритиш еъруейз“ (British Airways), Луис Гайего каза, че компанията избягва да лети над руското въздушно пространство и отменя полетите си до Москва.

„За нас ефектът не е голям, защото в момента летим само до малък брой дестинации в Азия и можем да пренасочим полетите си“, допълва Гайего. 

Източник: БТА

Related posts

Четирима души загинаха при обстрел срещу Киев

В Испания разбиха престъпна група за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Китай отказа да доставя части за самолети на Русия

Дани Тренчева

Две земетресения в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Вторични трусове край остров Крит

Дани Тренчева

Днес няма да има хуманитарни коридори в Украйна, твърде опасно е

Leave a Comment